Am decis să acordăm penultimului capitol al campaniei noastre Corect Românește o doză de amuzament, amestecată fin cu seriozitatea pe care o impune subiectul. Astăzi discutăm cu două tinere pe care este imposibil să nu le cunoașteți și anume cu Cristina Lupu și Josephine Ciel. Într-un cuvânt Likeone, un proiect care are la baza ideea de distracție, de bucurie, de poftă de viață. Astăzi discutăm despre limba română într-un proiect de entertaining, într-un proiect care uneori pare (doar pare!) a nu avea mare lucru în comun cu felul în care scriem sau vorbim!
Vă mulțumim pentru că ați acceptat invitația noastră! Pentru început, vă rog să ne spuneți câteva detalii despre voi și despre proiectul vostru.
LikeOne este un proiect care a inceput in urma cu aproape 3 ani, dintr-o joacă. Nu ne-am gândit nici o clipă că vom ajunge să-l transformăm în job.
Activitatea voastră se apropie foarte mult de segmentul vlogging. Ne puteti spune cât de mult contează limba română într-un astfel de proiect? Cât de mult vă axați voi pe limba română, ce grad de importanță are?
Vlogging…nu chiar, noi nu ne consideram vloggeri, ci entertaineri. Noi creăm continut atemporal, scriem scenarii, creăm comedie.
Este foarte important pentru noi ca tot ce postăm să conțină o limbă română corectă, în special când facem descrierile la poze, când răspundem la comentarii, etc. De fapt, de cele mai multe ori cu asta facem glume pe seama haterilor, că nu stiu să scrie corect și își dau singuri cu firma în cap când atacă.
De multe ori, un îndemn bun se transmite prin lucruri pozitive. Încercați prin activitatea voastră și prin destinderea publicului să atrageți atenția și asupra unor probleme mai puțin plăcute? (cum ar fi că nu citim suficient, că greșim și nu acceptăm greșelile, etc.)
Noi nu înțelegem de ce nu știu oamenii să scrie corect. Adică, toți sunt la școală, ei ce fac la ora de română? Scrisul și cititul sunt primele lucruri pe care le înveți în școală. Nu înțelegem de ce nu știu oamenii rolul cratimei. Cred că educația este ultimul lucru pe care îl au în cap tinerii din ziua de azi și nici măcar nu-și pun întrebarea dacă oare au scris corect sau nu. Insta stories-urile ne ajută pe noi să mai transmitem una-alta celor care ne urmăresc și o facem, în felul nostru.
Cât de mult a contat școala în dezvoltarea proiectului vostru de astăzi? Cât de mult a contat ideea de a fi autodidact?
Păi în primul rând pentru noi era o rușine să scriem greșit. A fi autodidact este cel mai important lucru. Doar tu te poți îndruma să înveți și să te educi. Educația este o alegere proprie. Cel mai important este să-ți pui mereu întrebări. De multe ori scriem ceva și ne intrebăm una pe alta, cuvantul x se scrie cu cratima sau nu?…și ca să fim sigure intrăm pe google. Asta ni se pare cel mai important, să-ți pui intrebări.
Înainte de a filma un material se realizează un scenariu scris? Este important ca acesta să fie scris în mod corect?
Noi funcționăm mult pe improvizație dar când colaborăm cu diverse companii, se cere un scenariu. Bineînteles că-l scriem corect, chiar ne stresăm să nu cumva să fie trimis cu greșeli gramaticale.
Este important ca acest scenariu să fie pus în scenă folosind limba română în mod corect? Acordați atenție acestui aspect?
Depinde de clip. S-a întâmplat să tragem din nou clipul sau să renuntam la unele cadre pentru că pronunțasem greșit un cuvânt pentru că nu dorim să promovăm agramatismul.Dar în cazul nostru există și clipuri unde ne folosim de jargon și acolo avem voie să facem ce vrem :)).
Vi se intamplă să greșiți? Cum corectați această situație? Ne puteți da un exemplu?
Cum am mai zis, depinde de situatie, dacă e pe live, facem o caterincă și spunem cuvântul corect, dacă e o filmare, montăm in asa fel încât să tăiem greșelile (daca s-au facut).
Epoca video și cea a liveurilor pe rețele sociale este abia la început. Mai este nevoie să citim? Să ne documentăm?
Normal! Cititul dezvoltă vocabularul și ajută foarte mult la creație, mai ales in ceea ce facem noi. Aici ține și de preferințe. Atâta timp cât alegi să te educi o poti face și prin articole, reportaje, documentare, cred că ține și de preferințe și de ce e pasionat fiecare. Dar nimic nu dezvoltă imaginația și limbajul precum cărțile.
Lipsa timpului ne împiedică uneori să citim. Totuși, acest lucru nu este imposibil de realizat. Ne puteti da un exemplu de o ultimă carte citită de voi?
Mesajele și meniurile se pun?:)))))))))
Voi susțineți ideea de a vorbi și scrie corect românește? Cum? Ne puteți da exemple?
Cine se uită la postarile noastre poate observa cum scriem :)).
Vă rugăm să adresați un mesaj sau un îndemn cititorilor noștri.
Educația și cunoașterea e o alegere, voi alegeți asta. Nu vă bazați pe vloggeri/influenceri să vă educe, totul ține de voi. Noi, când eram mici nu aveam vloggeri sau influenceri, ci știam pur și simplu că trebuie să ne educăm, asta era normalitatea. Ieșeam la party seara dar a doua zi ne luptam între noi la școală pentru un 10.
Vă mulțumim pentru că ați acceptat invitația noastră și vă urăm succes în proiectele viitoare!
Urmează curând capitolul final al campaniei noastre. Sperăm că pe parcursul acestor zile am reușit să vă convingem de cât este de importantă limba română în orice domeniu de activitate, fără a răspunde generic la această întrebare, ci punctual, pe nișe. Vă așteptăm cu capitolul final și vă invităm la lectură!