Astăzi punem punct campaniei Corect Românește, iar selecția de interviuri se va opri aici, la capitolul cu numărul 31. Ne-am gândit ca în acest capitol să vă facem cunoștință cu echipa care a lucrat la acest proiect, total nesponsorizat. Poate că vă veți aștepta la un număr mare de persoane, însă echipa campaniei Corect Românește a fost destul de restrânsă. Astfel, vă vom face astăzi cunoștință cu fiecare membru al echipei, care va răspunde la rându-i la câteva întrebări!
Cristina Alina Cotoi– White Sand Boutique este persoana care a stat în spatele campaniei din punct de vedere grafic.
Cristina, spune-ne, te rog, cât este de importantă limba română pentru domeniul tău de activitate?
Din punct de vedere gramatic limba română are o importanță foarte mare deoarece graphic designer fiind nu îmi permit să realizez un produs grafic care să conțină greșeli gramaticale. Acel produs grafic nu doar că intră in portofoliul meu și este folosit de client, însă este văzut de foarte mulți oameni, unii mai atenți alții nu, însă o greșeală gramaticală sau de exprimare este mereu vizibilă. La nivel de interacțiune, eu discut în marea majoritate a timpului cu clienții în scris, și sunt destul de atentă și la ce și cum scrie clientul, dar și ceea ce îi raspund eu. În domeniul meu, consider că limba română folosită corect denotă profesionalism.
De ce este important modul în care vorbim și scriem, într-o lume dominată de tehnologie?
Eu consider că într-o oarecare măsură modul în care scriem ne definește. Poate verbal ne mai scapă câte o bâlbă, câte o gafă de exprimare din grabă, însă în scris ai timp să îți formulezi întrebarile și răspunsurile coerent și corect gramatical.
Cum vezi evoluția limbii române pe viitor?
Eu încep să observ o schimbare în bine. Din ce în ce mai mulți clienți îmi scriu cu diacritice și sunt plăcut surprinsă. Avand în vedere că acum câțiva ani înlocuiam anumite cuvinte cu diverse prescurtări care acum ni se par amuzante, observ din ce în ce mai mulți oameni care încearcă să se autocorecteze și să fie mai atenți la modul în care se exprimă.
E cool să scrii și să vorbesti corect românește?
E mai mult decât cool! Este frumos! Este elegant! Este normal!
Diana Daniela Grad a fost una dintre persoanele de baza, care s-a ocupat de corectarea textelor.
Diana, ai fost una dintre privirile de verificare din spatele campaniei. Te rog să ne spui părerea ta: mai este necesar să citim? Citim online sau cărti în format fizic?
Desigur. Este necesar să citim. Cititul dezvoltă vocabularul, imaginația. Și cărțile citite online sunt bune, dar nu se compară cu o carte pe care o poți ține în mână și căreia ii poți răsfoi paginile fine. Mie, personal, îmi place să miros paginile cărților. Am cărți în bibliotecă pe care le-am citit și răscitit, și încă îmi plac cum miros.
De ce este important să (ne) corectam, să ne verificam greselile?
Oricui i se poate întâmpla să scrie greșit un text atunci când ideile sale se grăbesc să iasă și nu-și găsesc ordinea. Dar este important să mai aruncăm o privire asupra textului respectiv și să corectăm eventualele greșeli gramaticale, pentru că felul în care ne prezentăm cu un text scris, reflectă felul nostru de a fi, ca persoană. Este important să știm când să scriem corect o ortogramă sau când să punem virgula la locul ei, mai ales că folosirea corectă a virgulei poate face o diferență enormă într-un text.
Ce crezi că ne împiedică să scriem și să vorbim corect românește?
În prezent, mesageria instant necesită o tastare mai rapidă a mesajelor și implicit prescurtarea cuvintelor în acest sens. La asta se adaugă și lacunele gramaticale din perioada școlară. Ce rezultă de aici? Rezultă un mare eșec, pe care omul nu-l realizează, voit sau nu, dar față de care se simte jignit atunci când este corectat din punct de vedere gramatical.
Șerban Anastasiu– s-a ocupat de corectură și de implementarea strategiei campaniei
Șerban, ai fost implicat în fiecare interviu în parte, ai citit anumite idei și îndemnuri. De ce scade atât de mult interesul pentru limba română?
Care ți se par cele mai mari probleme ale lumii moderne din punct de vedere al limbii române?
O parte dintre probleme sunt enumerate în răspunsul la întrebarea anterioară. Dar nu cred că sunt toate! Alături de cele menționate mai sus aș adăuga rețelele de socializare, care ne-au făcut să credem că soarta lumii stă în timpul nostru de răspuns. Că dacă scriem “ms” în loc de “mulțumesc” am mai rezolvat o problemă și azi. Că e mai interesant sa arătăm că știm să folosim niște prescurtări sau că nu bagă nimeni de seamă dacă nu facem corect acordul subiectului cu predicatul.
Pe de altă parte, deși nu am fost un elev strălucit, măcar sistemul de învățământ de acum ceva ani a reușit să îmi întipărească destul de adânc in creier dorința de a nu “măcelări” limba natală după bunul meu plac. Mie și altora ca mine. De aceea am ajuns într-un punct în care dacă văd că nu știu ceva pun mâna și caut să remediez. Mă uit pe internet, întreb prietenii care știu mult mai bine subtilitățile gramaticale ale limbii române și astfel evit să comit aceeași greșeală de două ori. In sistemul modern de invățământ văd că aceste lucruri sunt date uitării.
Ce mesaj ar stimula cel mai bine noile generații să vorbească și să scrie corect românește?
Alături de modul in care arăți (îngrijit, curat, frumos îmbrăcat), modul in care comunici are o pondere covârșitoare la crearea unei prime impresii favorabile. Mi-a spus cineva la un moment dat că “nu vei avea niciodată o a doua șansă pentru o primă impresie”. Iar dacă prima impresie pe care o lași este una mai puțin plăcută, interlocutorul (o domnișoară pe care o placi, un posibil angajator la un interviu, sau un simplu om cu care vrei să te împrietenești) se va duce către cel sau cea care a provocat acea ”primă impresie” favorabilă. Ține de fiecare dintre noi să dorim să învățăm și să evoluăm.
Mulțumesc și eu echipei și lui Dumnezeu pentru că ne-a înzestrat cu răbdare și putere!
Ajungând la final, nu ne rămâne decât să vă mulțumim și să vă îndemnăm să sprijiniți limba română, pentru că ea este tezaurul nostru și merită apărată cu toate puterile. Campania noastră nu va avea scrisă o încheiere, un final, deoarece considerăm că mai sunt pagini de scris. Pagini pe care poate că nu le vom scrie noi! Așadar, vă lansăm această provocare: să continuați voi capitolele campaniei, fiecare în felul său. Doar așa vom transmite generațiilor viitoare o moștenire cu adevărat valoroasă!
Vă mulțumim!