SEO (search engine optimization) pare a fi pentru multi un domeniu extrem de usor. Cuvinte cheie, campanii de promovare, eventual si putina promovare platita, iar treaba e gata, nu-i asa? Ei bine, nu, nu aceasta este reteta succesului in SEO si mai mult decat atat, lipsa cunostintelor poate conduce catre probleme majore, care au ca efect penalizarea site-ului pe care incercam sa il administram. Spam-ul in SEO (SEO spam, spamdexing sau search spam) este un aspect despre care se vorbeste destul de putin, cu mult prea putin fata de cat de des este utilizat.
SEO spam face parte din tehnicile de tip Black Hat SEO (despre care vom discuta curand), iar acest lucru nu este pe placul motoarelor de cautare, care dealtfel depuncteaza sau elimina site-urile care le folosesc. Acest tip de spam este diferit de spam-urile cu care suntem obisnuiti ca simpli utilizatori de internet. Nu vorbim despre e-mail-uri nesolicitate primite insistent in ciuda optiunii noastre de a nu le mai vedea vreodata. In SEO, tehnicile spam inseamna mult mai mult, si vom cauta sa discutam despre acestea in cele ce urmeaza.
Primul lucru pe care il ai de facut la inceputul dezvoltarii unui site, este alegerea cuvintelor cheie. Acest lucru este spus de catre majoritatea specialistilor SEO, fapt care este in totalitate corect. Strans relationat de acest lucru insa, excesul de cuvinte cheie reprezinta o tehnica de tip SPAM in SEO. Alegerea unui titlu in care sunt introduse prea multe cuvinte cheie poate fi privita ca o tehnica de “captare” a publicului, iar acest lucru va conduce catre o atentionare din partea motoarelor de cautare. Uneori acest lucru poate fi facut din nestiinta sau exces de zel. Alteori, se intampla ca unii administratori de site sa apeleze la aceasta tehnica in mod constient. Este important sa stim insa ca limita dintre White Hat SEO si Black Hat SEO este extrem de firava, iar un eventual “balet” in aceasta directie reprezinta de fapt o joaca pe o gheata extrem de subtire.
O alta tehnica de tip SEO spam este cea a introducerii de text mascat ca si continut in pagina. Scrierea textului cu aceeasi culoare ca cea a fundalului, astfel incat textul sa fie reperat doar de catre motorul de cautare, reprezinta un pas clar in directia gresita. Copierea continutului de pe alte pagini si prezentarea sa ca fiind continut personal este nu doar o tehnica de tip SPAM ci si o adevarata lipsa de respect fata de sursa si fata de cititorii tai. Din aceeasi categorie, continutul impropriu, foarte slab din punct de vedere calitativ, fara niciun aport informational, va fi considerat tot o forma de SPAM ( detalii despre continut aici). Un alt motiv pentru care Google te-ar putea eticheta ca facand SPAM, este schimbul nenatural de link-uri, trimiterile catre anumite pagini cu reclame si redirectionarile inutile.
Ce este important de retinut din toata aceasta teorie legata de spam in SEO? Ca idee general noi credem ca ar trebui sa ramana aceasta: motoarele de cautare vor atentiona sau penaliza site-urile care vor incerca prin anumite mijloace sa pacaleasca algoritmii si/ sau utilizatorii. De ce? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, haideti sa jucam un joc de imaginatie. Sa facem si un schimb de roluri. Din administratori de site, haideti sa ne mutam de cealalta parte a baricadei, sa fim simpli utilizatori de internet in cautare de informatie! Cum ne-am simti daca in loc de ceea ce cautam noi, am gasi un noian de cuvinte cheie, asternute haotic pe o coala virtuala? Sau cum ne-am simti daca in asteptarea informatiei am fi redirectionati prin zeci de pagini, fie ele publicitare sau nu? Daca raspunsul este nu, atunci am inteles in mod clar de ce trebuie sa fim atenti la spam atunci cand vine vorba de SEO.
Corectitudinea este pe placul motoarelor de cautare, dar si pe placul utilizatorilor. De aceea motoarele de cautare duc o lupta imensa impotriva site-urilor care spameaza, tocmai in ideea de a oferi utilizatorilor informatii corecte si raspunsuri utile si rapide. Empatizati mereu cu utilizatorii si oferiti-le ceea ce aveti mai bun. Aceasta este cea mai simpla metoda de protectie, pentru a nu primi avertismente din partea motoarelor de cautare. Informarea, o campanie eficienta si corecta de SEO, un audit si un specialist, raman cele mai bune solutii pentru a trece “primejdia rea”.