In SEO regulile sunt extrem de clare, foarte bune stabilite, iar algoritmii motoarelor de cautare stiu exact ce anume au de facut astfel incat informatia sa ajunga acolo unde este solicitata, exact sub forma raspunsului asteptat. Asa cum am mai scris pana acum si asa cum este si logic dealtfel, tot procesul nostru de optimizare SEO se face pentru motoarele de cautare in mod direct, insa se face pentru utilizatorii care solicita informatii, in mod indirect.
Din acest motiv unii dintre antreprenori duc o adevarata lupta in ceea ce priveste adoptarea celor mai bune tehnici de SEO, insa gresesc sub aspecte aparent nesimnificative, insa cu impact deosebit asupra site-urilor. Continutul duplicat este una dintre aceste probleme, iar aceasta trebuie avuta in vedere deoarece are implicatii majore asupra modului in care este vazut site-ul nostru.
Ce inseamna de fapt continut duplicat? Asa cum ne spune si numele, este vorba despre continutul postat pe paginile noastre care poate fi asemanator sau identic cu cel al altor site-uri, sau chiar cu propriile pagini de site. Continutul duplicat face referire la repetarea textului in mod constant si ostentativ, cu rolul de a fi mai bine “vazuta” pagina de catre utilizatori. Insa, din toata aceasta strategie este uitat deseori aspectul cel mai important, cel pe care l-am enuntat mai devreme: pana sa ajungem prin site-urile noastre la utilizatori, acestea trebuie sa fie indexate pagina cu pagina de catre motoarele de cautare. Lansarea acum cativa ani a algoritmului Panda, cel care depisteaza continutul duplicat in paginile site-urilor, a dus la o scadere destul de mare a acestei practici, insa faptul ca si astazi mai exista site-uri penalizate din acest motiv ne transmite de fapt informatia ca pericolul este real si ca ne poate afecta chiar mai tare decat am crede.
Continutul duplicat este intalnit deseori in paginile in care produsele expuse prezentarii si vanzarii sunt detaliate. Este necesar sa prezentam in cateva cuvinte un produs, orice cumparator se asteapta sa afle cateva detalii despre ceea ce vede, insa este indicat sa nu folosim in mod repetat aceeasi descriere de produs. Din fericire limba romana nu duce lipsa de sinonime, iar topica si stilul scrierii pot fi adaptate astfel incat orice descriere sa fie diferita fata de precedenta. Fireste, poate ca vom folosi aceleasi materiale pentru realizarea mai multor produse. Nicio problema, le putem mentiona cu lejeritate, insa putem face acest lucru astfel incat descrierea noastra sa fie diferita de toate celelalte.
Tot in categoria continutului duplicat se incadreaza si textele copiate si postate pe alte pagini. Din pacate aici discutia este mai ampla, deoarece motoarele de cautare nu vor cauta pagina sursa ci o vor afisa ca rezultat de incredere pe cea cu relevanta cea mai mare. Aici sunt inclusi diversi parametri ce pot fi luati in calcul precum: vechimea site-ului, rata de respingere (bounce rate) sau traficul generat pe site.
Ce putem face in cazul continutului duplicat? Preventia este cea mai buna metoda de a ne proteja, asa este. Recomandarea noastra este aceea de a crea intotdeauna continut unic, articole de continut noi si interesante, informative si clare pentru utilizatori. Google va aprecia eforturile oricarui administrator de site care va incerca sa respecte regulile impuse. Continutul este o parte importanta din SEO si este un parametru pe care Google pune foarte mare accent. Este drept ca uneori este destul de dificil sa mentii un ritm constant al articolelor create si postate. Un content writer bun, care sa aiba in permanenta la indemana cuvintele potrivite, poate fi o solutie salvatoare, fie ea si de moment.
Este important ca demersurile noastre in ceea ce priveste SEO sa aiba in vedere regulile impuse de catre motoarele de cautare. Practic in SEO sunt permise multe lucruri, insa este important sa intelegem si cum anume le putem face. Dincolo de alte etape insa, crearea continutului unic, relevant si interesant pentru cititor ramane o regula pe care Google nu o va schimba prea curand, drept pentru care oricine va intra in marea hora a SEO, va trebui sa joace…