Dincolo de redactare articole pentru cresterea continutului unui site, este firesc sa ne intereseze si nivelul de calitate al acestora. Deseori pierdem din vedere acest lucru si incercam sa facem “infuzii de continut” prin texte care pot aduce sau nu valoare siteului, insa poate ca ar trebui sa ne reamintim de fapt ca ideea de optimizare seo prin articole  si advertoriale nu trebuie sa contrabalanseze continutul original, unic si educativ.

Nu degeaba se discuta in permanenta despre optimizare corecta in SEO in ultima vreme si am vrea sa credem ca nu in zadar noi spunem lumii intregi ca scriem articole seo de calitate si ca procesul de optimizare seo prin articole trebuie sa respecte anumite criterii, pe care noi chiar le putem garanta. Scriem articole si advertoriale care sunt in conformitate cu cerintele Google, dar si cu nevoile cititilor, iar acest lucru chiar devine important in promovare online.

Limita dintre a sti ce anume sa scrii si a gresi, este destul de fragila si acesta este un motiv in plus sa ne asiguram reusita prin folosirea unor programe sau pluginuri care sa ne dea cateva indicatii, mai ales la inceput de drum. Yoast  SEO este unul dintre cele mai utilizate pluginuri de SEO, ceea ce nu e rau, cata vreme reusim sa vedem putin dincolo de el.

SEO Yoast, ca si celelalte pluginuri similare, are la baza ideea comportamentala a algoritmului Google. Cateva dintre reglementarile Google devin de fapt conditionarile pluginului. Apreciem la Yoast faptul ca este foarte usor de folosit si ca ne determina sa reparam ceea ce ni se semnaleaza, astfel incat majoritatea bulinelor verzi afisate sa indice cel mai important si mai dorit lucru: nivel de optimizare- “SEO-Good!”

Ce am putea spune noi insa este ca programul chiar trebuie urmarit cu atentie. Da, solutiile pe care ni le ofera sunt bune, insa ca orice plugin, ne determina sa transformam optimizarea seo intr-un proces mecanic. Insa ideea de optimizare seo prin articole si advertoriale, in acceptiunea noastra cel putin, nu presupune robotizarea procesului ci din contra, umanizarea lui. Degeaba respectam regulile linkurilor externe sau pe cele ale linkurilor interne, daca neglijam de fapt componenta umana (cititorii). Degeaba marcam o anumita densitate a cuvintelor cheie/ numar de cuvinte in text, daca articolul suna cumva nenatural.

Optimizarea articolelor  trebuie sa se faca gandind oarecum “outside the box”. Yoast face bine ce face, insa nu e totul ca cineva sa iti dicteze, iar tu sa faci. Si in plus, daca Yoast ar face totul in ceea ce priveste partea de optimizare seo prin articole, noi nu am mai exista, nu credeti?

Ne place la Yoast faptul ca se sincronizeaza in mod rapid cu modificarile facute in text. Il gasim util in ideea de a optimiza in mod rapid si simplu un text, insa fara a pune prea mare accent pe ideea de dedicare personala. Poti optimiza descrierile meta, si te poti axa cu usurinta pe cuvantul cheie, pe care pluginul  il identifica (sau nu, caz in care ti se atrage atentia) in toate campurile specifice: (title, slug, meta description).

Ca o nota de amuzament, foarte rar am obtinut un scor bun la nivel de lizibilitate (readability) in SEO Yoast. Stim insa ca aici tine de noi, deoarece cel mai adesea incercam sa explicam lucrurile in amanunt, creand fraze poate usor greoaie cu paragrafe lungi. Insa pentru noi acest lucru nu reprezinta un inconvenient, deoarece atunci cand scriem articole seo noi ne gandim la ceea ce intelege persoana care ne citeste, si nu neaparat la felul in care articolul este vazut de catre motorul de cautare.

SEO Yoast poate fi o solutie buna atunci cand vrei sa optimizezi un text in mod rapid. Despre eficienta insa, am spune ca exista, insa ca intotdeauna este loc si de mai bine. Mai bine poti face daca te implici in optimizare, daca ceri parerea specialistilor si daca implementezi solutii care nu presupun majoritar un algoritm de scriere. Implicarea e cheia!

 

Share This: