Așa cum deja ați aflat, deviza noastră este aceea de a livra conținut de calitate. Prin specificul activității noastre este practic imposibil să nu avem contact și cu ceea ce presupune promovarea în mediul online. Vedem deseori postări lipsite de conținut, formă sau noimă, sau chiar pline de greșeli flagrante, care ar trebui să promoveze o anumită afacere în mediul virtual. Acest lucru ne-a făcut să ne întrebăm cât de mult contează să scriem conținut de calitate și mai ales conținut corect redactat, indiferent de scopul acestuia. De aceea, astăzi l-am invitat pe Vadim Cușnir să răspundă întrebărilor noastre, astfel încât să înțelegem mai bine de ce avem nevoie de limba română mai mult poate decât de o conexiune la internet.
Bună Vadim, îți mulțumim pentru faptul că ai acceptat invitația noastră! Te rog să ne spui câteva detalii despre proiectele la care lucrezi.
Salut, mă numesc Vadim Cușnir. Sunt community manager la Social Media în Culise, comunitatea specialiștilor în promovarea pe Rețelele Sociale și Marketing Digital. Administrez grupul pe Facebook cu peste 7000 membri activi din Moldova și România, organizez evenimente, consult afaceri în materie de Social Media Marketing.
Promovarea în mediul online a câștigat destul de mult teren în ultimii ani. Cât este de important să scriem corect o postare pe rețele sociale?
Epoca Internetului a schimbat substanțial felul în care scriem și comunicăm. Este trist cum mulți în ziua de azi schimonosesc cuvintele, apelează la abrevieri și împrumuturi din altă limbă, astfel distrugând abilitățile de a vorbi și a scrie corect. Asta e dovada că aceste persoane nu sunt deloc deschise în ceea ce privește îmbunătățirea vocabularului, având motto-ul: în online suntem liberi, scriem cum vrem, nu suntem la școală.
A scrie corect pe rețelele de socializare este ca o carte de vizită pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru companii, a căror imagine contează foarte mult în online. Am întâlnit deseori postări sponsorizate cu greșeli și, din cauza aceasta, am simțit o oarecare repulsie, gen: au bani pentru ads și bannere, dar economisesc pe un copywriter bun. Puțini își dau seama că anume conținutul textual, dar și cel vizual, este responsabil de imaginea/reputația/profitul (de ce nu?) companiei.
Te ocupi de SMM ( Social Media Marketing) și SMC (Social Media Content). Cât este de important pentru o companie să posteze nu doar conținut de calitate ci și conținut redactat în mod corect? Influențează cumva acest lucru prestigiul unei companii?
Un conținut de calitate și CORECT redactat atrage. Contează nu doar ce spui, dar și cum o spui și am în vedere aici anume aspectul gramatical și ortografic. Deși mulți neagă acest fapt, trăim într-o epocă a perfecționismului și fiecare caută ”noduri în papură” la concurenți, vecini sau colegi. O companie care se respectă și își păzește investițiile, nu va comite niciodată o astfel de gafă, adică postarea unui conținut cu greșeli, ceea ce poate să-i afecteze prestigiul.
Mediul online reprezintă punctul de întâlnire pentru oameni din diverse categorii, pentru oameni care lucrează în anumite nișe. Utilizarea corectă a limbii române depinde de nișă sau este necesar ca ea să fie folosită corect indiferent de domeniul de activitate?
Deseori, prin grupuri, văd o contrazicere perpetuă între 2 fronturi de oameni: unii care afirmă că este foarte importantă scrierea corectă, indiferent de nișă și alții care consideră acest aspect unul inutil, fiindcă se discută o problemă anume și nu lecțiile de limba română. Problema aceasta persistă încă din școală și e trist că nu i se acordă o mai mare atenție. Indiferent de nișă și domeniu, e de datoria omului să scrie corect. Pentru mine, acest lucru e ca o lege din constituție. Mă lepăd de limba română? Niciodată.
Pentru că este o întrebare destul de frecventă în mintea utilizatorilor, îți voi cere părerea cu privire la utilizarea diacriticelor. Limba română le include, însă cerințele optimizării și lejeritatea folosirii tastaturilor fără diacritice, par să schimbe acest lucru. Așadar, cu sau fără diacritice în optimizare, cu sau fără diacritice în postări corporate?
Bine, dacă vorbim de optimizare SEO, aici e clar – nu contează. Cât pentru celelalte aspecte, gen postări pe rețelele de socializare, status-uri personale, articole pe blog etc. sunt indispensabile. A scrie în limba română fără diacritice e ca și cum ai pescui fără undiță. De ce mai există acestea, dar?
Ți se întâmplă să greșești? Cum soluționezi această problemă?
Erarum umanum est, adică a greși e omenește. Nu cunosc om care să nu facă greșeli. Le comit și eu. Mă bucură faptul că tot mai mult se tinde a vorbi și scrie corect, deși acest proces e lent. Vorba ceea: nu contează cât de încet mergi, atâta timp cât nu te oprești.
Ești foarte activ în mediul online, fiind prezent la diferite evenimente și organizând diferite seminarii. Te rog să ne spui cât este de important să vorbești corect din acest punct de vedere. Consideri că poți fi “taxat” de către public, dacă faci prea multe greșeli de vorbire? Pot pune acestea în umbră nivelul de cunoștințe ale unui public speaker?
Nivelul de cunoștințe ale unui speaker n-are nimic în comun cu felul cum vorbește. Cunosc oameni erudiți și profesioniști în ceea ce fac, dar cărora le place să vorbească așa, mai simplu. Cât despre mine, vorbesc așa cum vorbesc și dacă uneori sunt ”taxat” într-un fel sau altul, le mulțumesc și merg mai departe. Zi de zi lucrez asupra mea. Cred că publicul e mult mai interesat de ceea CE spune un speaker și nu cum se exprimă, desigur în limita bunului simț.
Este necesar ca un vlogger să știe să vorbească și să scrie în mod corect românește? Sau este suficient să se acopere lacunele cu termeni din alte limbi?
Fiecare vlogger are audiența sa. Prin felul de a-și exprima gândurile a creat-o și dacă este urmărit de un anumit număr de persoane, înseamnă că acestora le place stilul abordat. Vorbitul poate fi specific, dar sunt de părerea că un vlogger trebuie să scrie corect.
Dincolo de a investi în campanii de promovare prin Facebook Ads, consideri că este necesar să investim și în nivelul nostru de cunoștințe?
Cea mai bună investiție a unui om sunt cunoștințele. Cel mai mare dușman al nostru (mai ales al unui om de afaceri) este dezinformarea. Luarea deciziilor stă la baza cunoștințelor sale. Citisem recent o carte unde se spune că a lua o decizie este un proces emoțional și nu intelectual, conform convingerilor populare. Aceasta depinde de nivelul cunoștințelor, dacă un om e bine informat, îi este mai ușor să ia o hotărâre, la modul general vorbind.
Te rog să adresezi un mesaj/ îndemn cititorilor noștri.
Investiți în voi, citiți cât mai mult, dezvoltați-vă abilitățile de a gândi strategic, căci asta se caută cel mai bine în acest moment. Iubiți, iertați, mâncați înghețată și dacă sunteți pasionați de Rețele Sociale, intrați în grupul Social Media în Culise.
Mulțumim, Vadim Cușnir, și îți dorim mult succes în proiectele viitoare!
Capitolul 10 ne vorbește despre nevoia de a scrie corect și de a vorbi corect, dincolo de folosirea de diacritice, hashtaguri sau etichete. Ne revedem și mâine, cu un material la fel de interesant, care să promoveze și să susțină limba română. Nu uitați, dacă acest material v-a fost util, nu ezitați să îl distribuiți.