Capitolul 13 face astăzi referire la mediul de afaceri, la antreprenori și la investițiile pe care aceștia simt că au nevoie să le facă în afacerile lor. Pe lângă cursurile de perfecționare, foarte utile dealtfel, este nevoie să investim și în cunoștințe temeinice de limbă română. Discutăm pe larg despre cât de important este să scriem și să vorbim corect românește în mediul antreprenorial cu Ozana Giușcă, pe care o cunoașteți îndeosebi datorită multitudinii de workshopuri și bootcamp-uri susținute (unele gratuite, altele necesitând o investiție). Un exemplu de Master Class gratis este: Vânzări Accelerate prin Reclama pe Facebook, care are loc în București în data de 13 martie

          Vă mulțumim pentru că ați acceptat invitația noastră de a răspunde întrebărilor noastre. Înainte de orice întrebare, vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre activitatea dumneavoastră și despre proiectele pe care le aveți în desfășurare.

Activitatea mea vizează transferul de putere de la companiile mari, multinaționale, către IMM-uri, pentru că eu am convingerea că IMM-urile sunt cele care schimbă lumea, sunt cele cărora le pasă cu adevărat să îmbunătățească viața clienților lor. În mod special eu construiesc Afaceri Inteligente (în engleză Smart Business), anume acele afaceri care îl ajută cu adevărat pe fondator și proprietar, să-și îndeplinească obiectivele. Vorbim de maximizarea profiturilor și a impactului creat în societate.

Antreprenorii au nevoie de soluțiile noastre pentru că de cele mai multe ori se găsesc ca într-o pădure întunecată, unde sunt preocupați doar de supravieturire, și uită de destinație. Prin ceea ce facem, reducem provocările și luptele antreprenorilor, oferindu-le calea mai ușoară către ce și-au propus.

Cel mai cerut workshop este Smart Business Accelerator™ , workshop strategic de unde participanții pleacă cu claritate asupra afacerii lor, pentru că de fapt lipsa clarității omoară majoritatea firmelor mici. Și evident mai pleacă și cu un plan de acțiune, cu ce să facă și ce să nu facă pentru a-și transformă afacerea în acel vehicul care îi deservește cu adevărat, și să se bucure într-adevăr de ea… și de viață.

Pe de altă parte, am scris o colecție de cărți, Afacere Fără Limite, care conține 101 strategii de a obține profituri inteligente rapid.

Sursa foto: Ozana Giusca

          Căutăm mereu strategii câștigătoare pentru afacerile noastre. Investim în mod constant în cursuri de perfecționare care să ne ajute în găsirea unor strategii câștigătoare pentru afacerile noastre. Considerați că ar fi utilă o investiție în perfecționarea limbii române?

Consider că cei care vor mai mult de la viață, de la carieră, de la afacerea lor, au nevoie să vorbească corect. Acum, ce înțelegem prin investiție în perfecționarea limbii române? Eu nu am avut nevoie de un curs pe această tema, ci pur și simplu am cerut feedback și am acceptat că alții să mă ajute să-mi corectez greșelile. Consider că e foarte ușor de corectat atunci când accepți și vrei să o faci.

          Considerați că este important pentru un antreprenor să se facă înțeles din punct de vedere al lansării unui mesaj corect scris sau vorbit?

Categoric!

Problema majoră însă în România nu este mesajul comunicat corect din punct de vedere al limbii române, ci din punct de vedere a exprimării. Majoritatea antreprenorilor români nu știu să exprime scurt și la obiect, în mesaje concise și de impact ce fac, ce vând, de ce să fie ascultați, de ce oamenii să cumpere de la ei. Și problema și mai mare este că bat câmpii fără să-și dea seama. Nu vreau să dau în nimeni, dar sunt atât de mulți oameni, chiar și printre cei care vorbesc în public, care ‘o iau pe arătură’ și își pierd audiența! Și ce e și mai rău este că majoritatea nici măcar nu realizează că îi plictisesc pe cei cu care interacționează. Motivul pentru care sunt în această situație este pentru că nu știu să comunice. Nu este o abilitate care se preda în școli, ci este o abilitate în care au nevoie să investească pentru a putea comunica coerent. Din păcate nici măcar la cursurile de public speaking nu se preda această abilitate întru-totul. Mie mi-a luat ceva până să ajung să am mesaje de impact, acum având “arsenalul” necesar să pot impacta și influența pe cei care mă asculta, pentru că mi-am dezvoltat un sistem de gândire. Nu a fost ușor și nu a venit “de la sine”. Pentru a avea aceste mesaje cheie, de impact, pentru a putea comunica concis esența afacerii mele, și să atrag publicul de partea mea, am avut nevoie să răspund la peste 30 de întrebări, întrebări pe care mi le-am pus în timp, și care au venit una câte una. Nimeni nu vorbește despre așa ceva, drept pentru care am dezvoltat the 7 WHYs bootcamp, un bootcamp de 2 zile în care îi trec pe participanți prin 7 De Ce-uri, care conțin multe întrebări profunde, și la finalul căruia participanții pleacă cu mesajele cheie, astfel încât să nu se mai bâlbâie niciodată când vorbesc în public, chiar dacă nu au pregătit un speech, și mai ales să aibă impact în toate comunicările, indiferent de mediul prin care se transmite mesajul (prezentare, video, webinar, email, website, scrisoare, blog, postare pe rețele sociale etc).

          Destul de multe persoane înclină să citească cărți de specialitate în mediul antreprenorial sau să citească articole cu un anumit specific. Considerați că acest lucru este o oportunitate bună pentru a acumula și cunoștințe corecte de limba română?

Da, una din ele… atunci când articolele sunt scrise corect 🙂

Sursa foto: Ozana Giusca

Un antreprenor caută să stabilească cât mai multe contacte cu străinătatea. În acest context, mai este importantă limba română în mediul de afaceri?

Grea această întrebare. E grea, pentru că un antreprenor care vrea să stabilească legături și contacte în străinătate, are nevoie să vorbească limba țării respective, sau una din limbile de circulatie internațională, limba română nefiind deloc o limba cu care să te descurci în afară granițelor țării. Pe de altă parte, el totuși are firma în România, deci are nevoie să stăpânească și limba română.

Limba engleză este limba de afaceri, iar realitatea secolului 21 ne spune că din păcate, fără cunoașterea limbii engleze e foarte dificil să faci afaceri în mediul extern.

          Știu că dumneavoastră călătoriti foarte des și că nu mai locuiți în România din 1999. Știu că susțineți prezentări, workshopuri pentru antreprenori și în limba engleză. Cunoașterea și folosirea unei limbi străine este mai importantă decât cunoașterea propriei limbi, sau considerați că există o oarecare dependență între ele?

Mi se pare că sunt mai multe întrebări într-una. Ca să poți susține prezentări în afara țării, evident că ai nevoie să stăpânești bine limba engleză. Limba română nu ajută deloc, după cum spuneam. Din perspectiva românului care învață la școală sau cu profesor limba engleză, da, este important să fi învățat corect limba română. Mă refer la gramatică în mod special, pentru că având baze solide de gramatică a unei limbi, o poți învața și pe a doua. Dacă nu știi gramatică bine în limba materna, este mai greu să poți vorbi corect o altă limba.

Dacă discutăm despre folosirea limbii engleze în comunicare în România, eu sunt pentru. Știu că sunt multe persoane care amestecă cele 2 limbi – personal înțeleg foarte bine de ce o fac: pentru că e mai simplu, și mai ales pentru că în limba engleză există câte un cuvânt anume pentru orice vrei să exprimi, permițând să comunici anumite nuanțe. Pentru unele cuvinte din limba engleză pur și simplu nu există traducere, chiar dacă există un cuvânt care poate fi folosit (este posibil că o propoziție în engleză să aibă 5 cuvinte și în română 20! Și tot să nu exprime exact același lucru). Tocmai datorită acestei semantici speciale pe care limba engleză o oferă. Trebuie să recunosc că dacă nu aș fi primit criticile publicului român legate de acest subiect, și eu aș fi comunicat ‘mixat’ pentru că este mult mai ușor.

Apropos de călătorii, tocmai m-am întors din California, Statele Unite, unde am petrecut 10 zile. Am fost pentru cea mai mare conferință de online marketing pentru IMM-uri din lume, conferință care a durat 3 zile. Restul timpului, m-am bucurat, împreună cu partenerul meu, de o mini vacanță. Chiar înainte de plecare îi spuneam partenerului că m-am simțit extraordinar! Unul din elementele cheie pentru care în Statele Unite mă simt că acasă este acela că vorbesc limba. Că stăpânesc foarte bine limba, și o consider deja limba mea. Acest lucru mă face să mai simt că aparțin acelor locuri, și mă pot bucura cu adevărat de fiecare dată când sunt acolo. Ce am realizat că e și mai important pentru mine este faptul că am reușit, o româncă din cartierul Macaralei – Sălăjan, să evoluez atât de mult încât să mă pot acomoda și simți ca acasă în alte țări, în afară granițelor României. Pentru mine acest lucru este o mare realizare, și limba are un rol esențial.

          Foarte multe persoane își doresc să facă din vorbitul în public pe o anumită nișă, o adevărată afacere. Dumneavoastră vă ocupați foarte mult de strategii de afaceri și de public speaking. Vă întreb așadar punctual: cât de mult contează limba română și exprimarea corectă atunci când îmbini cele două domenii?

Exprimarea corectă contează foarte mult atunci când vorbești în public, pentru că dacă nu vorbești corect publicul te judecă, și este foarte ușor să-ți pierzi credibilitatea.

Personal sunt plecată din România din 1999, și mi-am desfășurat majoritatea activității de business în limba engleză. Drept pentru care am pierdut anumite noțiuni și valențe ale limbii române, și mai fac greșeli de exprimare. Publicul mă taxează de fiecare dată!

De ce ar vrea cineva să vorbească în public? Pentru a transmite mesajul sau la mulți oameni deodată. Și pentru a fi perceput drept expert. Iar dacă nu stăpânești bine limba în care te exprimi, este posibil să fii perceput fix invers.

          Prin campania noastră încercăm să scoatem în evidență necesitatea corectării greșelilor și nicidecum apostrofarea pentru neștiință. Cum priviți acest aspect? Vi se întâmplă să greșiți? Cum reușiți să corectați anumite greșeli?

După cum am spus mai sus, da, mi se întâmplă. În 2014, când am început să susțin prezentări în limba română a fost dificil. Nu îmi veneau cuvintele, și făceam multe greșeli.

Cum am corectat?

Am rugat publicul, pe colegi, pe clienți să mă ajute. Și mi-au spus ce greșesc. Am fost deschisă să ascult și să primesc feedback de la oricine, și ușor ușor am corectat majoritatea lacunelor. Încă mai am, și de fapt consider că toată viața avem de învățat.

          Dincolo de a fi o persoană cunoscută publicului, viața personală implică și statutul de mamă. Considerați că educația și implementarea vorbirii și a scrierii corecte în limba română se face de la vârste fragede?

Categoric!

Copiii ‘fură’ din limbajul părinților, și al mediului în care cresc. De aceea e foarte important pentru părinți să vobească corect, pentru a evita posibila educare ‘cu erori’ a copiilor.

          Ce îndemn sau ce mesaj ați transmite cititorilor noștri?

Să fie deschiși că indiferent cât de multe știu, sunt și mai multe lucruri de învățat! Și dacă vor să aibă o viață împlinită, au nevoie să evolueze, anume să învețe și să se dezvolte continuu. Vorbind de evoluție, îi invit cu mare drag la workshopul preview, marca Tony Robbins – anume 3 ore de experiență a celebrului Unleash the Power Within.

Vă mulțumim pentru implicare și vă urăm succes în proiectele viitoare!

Un nou capitol a fost scris astăzi, un capitol plin de informații diverse, de ajutor. Mâine discutăm despre importanța limbii române în segmentul comercial, acolo unde utilizatorul are nevoie de limba română pentru a înțelege, asimila și utiliza infomația cât mai corect cu putință. Vă așteptăm!

Share This: