În căutarea istoriei dintre valuri- o călătorie în cetatea Tomis!

E trecut de miezul nopții și noi fugim la gară, cu trolere, bebeluș în brațe și mult entuziasm. E noapte și râdem auzindu-ne ecoul pe casa scării. Parcă și el se bucură cu noi de plecarea noastră. „Mergem la mare!”-mare-are-re, se aude chicotitul lui Vlăduț, care se și visează cu lopățica lui pe plajă, în nisip. Și eu mă visez pe plajă, îmbrățișată de soare, iar soțul deja visează berea rece savurată pe șezlong cu ochii la valuri. Rezervarea este făcută la Hotel Aurora Mamaia, pentru multiplele facilități și avantaje pe care le oferă, pentru că mă simt aici la fel de tânără și de liberă ca și pescărușii care survolează marea. Pentru noi cazare Mamaia înseamnă un loc viu, distractiv și curat, în care să ne simțim tineri și să ne încărcăm bateriile așa cum se cuvine.

Sursa foto: Hotelaurora.ro

Am intrat în camera impecabilă, de culoarea cerului și ne-a surprins mirosul mării. Mirosul ăla deplin, nu surogatul de aromă din sticlele de balsam de rufe. Miroase adânc și sărat și marea ne face cu ochiul de pe geam. Hotelul se află la doar 25 de metri distanță de plajă, iar briza ne îmbie la aerosoli. În fond, la ce bun mai vii la mare, dacă nu-i arunci un zâmbet șăgalnic mării de pe balcon? Nu suntem singurul cuplu cu copii aici, am văzut părinți cu cărucioare pentru copii mici și bagaje enorme, care îmi amintesc de perioada când era Vlăduț mic. Dacă aș fi știut atunci că în acest hotel am toate facilitățile, lifturi silențioase și rampe speciale de transport… Știu acum însă, drept pentru care micul bebeluș care ne va întregi familia va merge și el la mare, doar că anul acesta în burtică. A propos de burtică, mă bucur să văd în vecinătatea hotelului și restaurantul Aurora, pentru că aerul mării (sau poftele sarcinii) își cam spune cuvântul. În plus, hotelul are piscină proprie, numai bună pentru zilele în care ne dorim un plus de confort sau când apa mării este prea rece. Apa este încălzită cu panouri solare, așadar ne putem bucura în voie de distracție la piscină. Avem la dispoziție locuri de joacă pentru copii, iar Vlăduț va fi încântat de ele, așa cum suntem și noi de barul din holul hotelului, care ne mai amintește  de viața fără copii.

Sursa foto: Hotelaurora.ro

Hotel Aurora e aproape de majoritatea punctelor de atracție cunoscute: Aqua Magic, Telegondolă, Satul de Vacanță. Prinde bine informația, pentru că în primele zile ale sejurului suntem avizi după soare și distracție. Totuși, cum nu poți sta în permanență doar la plajă, facem și o vizită celor mai frumoase obiective turistice Constanța. Mare-mare, însă vine și momentul în care, sătul de animatoare care se unduiesc pe nisip, îți dorești să descoperi și altceva. Din fericire, Constanța e la o aruncătură de băț de hotel, iar ideea de a călători fără mașină chiar e o plăcere.

Constanța e un oraș multicultural, în care se împletesc tradiții și obiceiuri. Adică, față de multiculturalitatea Bucureștiului (uneori grosolană), aici acest aspect se traduce altfel. Nu ai cum să nu auzi acordurile muzicii machedonești, iar dansurile sunt o plăcere. Nu ai cum să nu simți aromele mâncărurilor cu specific, deoarece aici este locul unde diferite culturi se întâlnesc pentru a-ți oferi experiențe de neuitat. Portul Constanța este cel care deschide granițele și aduce culoarea în acest oraș minunat, iar escapadele aici sunt de neuitat. Dacă sosirea ta în Constanța este neprevăzută, nu te teme, poți participa la unul dintre tururile organizate de Diana Slav, ghid local voluntar, distins în 2016 și 2017 cu Certificatul de Excelență Trip Advisor, iar acest lucru înseamnă că vei putea afla tot ceea ce îți dorești cu garanția corectitudinii informațiilor.

Plecăm în expediție, iar Constanța este o sursă nesecată de cultură. Cetatea Tomis odinioară, Constanța este unul dintre orașele vechi ale României. Centrul Vechi al Constanței, cu ale sale străduțe care mai poartă un aer istoric, reprezintă una dintre opririle pe care trebuie să le facem. Dincolo de a vedea portul în toată splendoarea sa și dincolo de faptul că astfel ajungi rapid la Cazinoul din Constanța, în centrul vechi poți mânca bine și te poți bucura de peisaje minunate. Piața Ovidiu, acolo unde celebrul poet latin își cânta iubirea în urma exilului, e marcată astăzi cu ajutorul unei statui, pe soclul căreia versurile lui Ovidiu se odihnesc în mirosul mării. Astăzi Ovidiu nu își mai cântă în piața exilului iubirea, dar valurile nestatornice și pescărușii servesc drept muză pentru orice trecător.

Sursa foto: Arhiva personală

În Constanța timpul se măsoară în raze de soare ce acoperă delicat vârfurile clădirilor. Moschea Carol I, cel mai cunoscut edificiu musulman din țară, își are locul în aceeași piață. Soarele mângâie blând creștetul moscheii, în timp ce se pierde timid în valurile calde. Moschea are o mare importanță, deoarece cultura și religia în Constanța merg mai departe de creștinătate. O însemnată comunitate musulmană este prezentă aici, pe lângă multe alte culturi și religii (lipoveni, machedoni, evrei, turci). A propos de religii, biserica Greacă poate fi văzută și ea în Constanța, într-un tur al orașului.

Coborând straduțele ajungem la celebrul Cazino Constanța, acolo unde această adevărată minune arhitectonică stă mărturie faptului că betonul poate face casă bună cu mediul salin. O arhitectură aparte, veche, încă dovedește că el e acolo, că rezistă în ciuda intemperiilor, a sării din aer, a nepăsării oamenilor. Poți saluta marinărește Farul Genovez și poți vedea Cuibul reginei, sau pe acestea le poți păstra ca obiective pentru alt sejur.

Întoarcerea în Mamaia se poate face chiar din zona gării Constanța, într-un tur prin tot Tomisul, cu vedere de la înălțime, cu autocarul dedicat curselor de acest tip. E musai să mergi la etaj, acolo unde briza caldă îți va mângâia părul, iar tu vei fi purtat într-o călătorie printr-un oraș plin de farmec și voie bună.

Plajă în Mamaia și obiective turistice în Constanța, acestea sunt doar două din motivele pentru care vin la mare. Plus valurile, berea rece, răsăritul, înghețata…

Articol realizat pentru proba nr. 12 SuperBlog 2018-Vizităm Constanța, facem plajă la Mamaia!

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...