Ni se întâmplă deseori să obosim, să ne dorim o pauză sau un scurt moment de relaxare, care să ne detașeze de ceea ce este în jurul nostru. Ce e drept, este și normal să se întâmple acest lucru, la câte obiective avem zilnic de atins și la câte cerințe trebuie să răspundem într-un timp foarte scurt. Muncim. Și-atunci când obosim luăm o binemeritată pauză pentru că este natural să facem asta.
Chiar și noi pățim deseori acest lucru. Scriem articole și advertoriale și încercăm să facem acest lucru în mod corect, în fiecare zi. Interacționăm cu clienți, parteneri, scriem e-mailuri… Mereu încercăm să ne păstram vigilența în ceea ce privește limba română și folosirea ei în mod corect. Trimitem mesaje amicilor și suntem tentați poate să prescurtăm, să înlocuim, să ne permitem să ieșim din tiparele zilnice. Iar de aici au apărut următoarele întrebări.
Cum facem cu limba română? Când luăm o pauză de la limba română? Când ne oprim din promovat limba română?
Niciodată, firește!
Nu luăm pauză din a promova limba română deoarece aceasta este vie și trebuie menținută așa pentru cât mai mult timp. Ea suferă schimbări cu care trebuie să fim la curent și pe care trebuie să le cunoaștem. Este drept că nu putem cunoaște aproape tot, însă în mod cert putem în fiecare zi să ne îmbogățim vocabularul sau să corectăm anumite probleme pe care le putem identifica cu ușurință.
Nu luăm pauză din a susține și din a promova limba română deoarece ea este transmisă urmașilor noștri și pentru că felul în care o transmitem este la fel de important ca și canalul prin care mesajul este livrat. Nu poți spune că iei o pauză din a corecta spusele copilului tău, mai ales când acesta greșește. Nu-l poți lăsa în drăgălășenia și neștiința sa să pocească anumite cuvinte, sau să folosească expresii în mod incorect. Ești responsabil de vocabularul viitorului adult, mai ales în primii ani de viață ai acestuia. Cu cât știi, poți schimba foarte multe lucruri, iar unde nu știi, poți chiar tu să îți fii autodidact.
Nu luăm pauză de la a promova limba română deoarece zilnic o afișăm în fața cunoscuților noștri. Deoarece în fiecare zi intrăm în contact cu prieteni, colegi, șefi, subalterni sau parteneri de afaceri. Vorbirea și scrierea corectă sunt aspecte ce nu țin seama de clasa socială și nici de statut. În contextul actual putem vedea cu toții că un politician este ușor de blamat pentru că folosește incorect limba română. Acolo în mod clar e o pauză mai amplă care ar trebui să îi tragă acestuia un semnal de alarmă. Nu contează funcția pe care o ai, este greșit să te prezinți în fața oamenilor vorbind incorect sau scriind în același mod. Ai datoria să îți înveți propria limbă și să nu te oprești din a învăța, pentru că acesta este singurul mod prin care îți poți hrani creierul.
Nu luăm pauză din a promova limba română. Din contră, susținem mai mult decât oricând faptul că ea trebuie protejată de persoanele care o strică, voit sau nu. Încă putem păstra vii cuvintele și normele de folosire a acestora. Încă putem păstra intactă gramatica, topica, exprimarea. Încă ne putem strânge cu toții pentru a proteja ceva atât de important pentru noi și pentru națiunea noastră- limba, mult iubita limbă română pe care o utilizăm în fiecare zi și pe care am moștenit-o la rându-ne de la strămoșii noștri. Corect românește merge așadar mai departe.
Tu de ce alegi să nu iei pauză de la promovarea limbii române?