Un kit de călătorie pentru cele 43 de răsărituri…
Undeva, pe o insulă cu soare și cocktailuri mă așteaptă liniștea mea. Variabilă, între a mă dedica celor doi copii și firește soțului, care se visează deja cu ochii deschiși în minunata destinație de vacanță. Realitatea însă e că patul s-a transformat în scaunul de domnie al bagajelor complet nefăcute, iar noi ne bucurăm de dulcea visare printre trolere copii lăsate alandala. Adevărul e că cine stă să se gândească la făcut bagaje, la dimensiunile acceptate ale acestora în avioane, la check-in-uri, când undeva acolo e oaza ta de fericire? Oare nu ar fi frumos să existe un kit de călătorie care să conțină aceste informații, fără ca tu să te stresezi în plus?
Drept e că tot stresul acesta cotidian își lasă amprenta asupra dorinței mele de a mă relaxa. De a pleca în locuri felurite și de a mă bucura de frumos. Ca Micul Prinț, mi-ar plăcea să îmi pot muta scăunelul câțiva centimetri mai departe, pe mica mea planetă, pentru a vedea 43 de răsărituri diferite. Numai că, în loc de scaun, eu am atâtea bagaje de care să mă ocup…
Sau nu?
Era cu puțin înaintea începerii sezonului de vară, când i-am spus soțului ideea mea cu cele 43 de răsărituri. Inițial a râs, însă privind pe geamul bucătăriei noastre de apartament din București și văzând priveliștea minunată oferită de soarele ce se ascundea după blocul vecin, a fost de acord să facem un plan de atac. Vacanța 4.0, pentru că între timp varianta de familie 2.0 se updatase cu încă 2 membri, în ultimii 3 ani.
– În regulă, să ne alegem destinațiile pentru anul acesta, îmi zise el, în timp ce răsfoia cu atenție ofertele de zboruri low cost.
– De ce low cost și nu avion premium?, întreb cu o curiozitate amestecată cu o ușoară stupefacție.
– Draga mea, spuse el intuind parcă temerile mele, să știi că low cost nu înseamnă automat condiții mai puțin bune. Ba din contră, aș spune că zboruri low cost, în contextul ultimilor ani, înseamnă de fapt a călători cu plăcere, din pasiune, la prețuri accesibile, în locurile dorite. Da, există limitarea care ține de dimensiunea bagajelor, iar aceasta este practic singura problemă, însă secretul constă în cum faci bagajul, nu în ceea ce pui în el. Vei vedea că între bagaje de mână Wizzair sau bagaje de mână Ryanair nu există prea mari diferențe din punct de vedere al dimensiunilor. Iar un bagaj 55x40x20 chiar e arhisuficient de plecat la drum și e în categoria Priority. Este cumva înrădăcinată și credința asta populară că trebuie să iei cu tine toată casa, dar nu e chiar așa. Mai știi când am plecat la ai tăi cu tot cu baxuri de scutece după noi, de parcă acolo nu am fi găsit? Ei bine, în locul lor puteam pune altceva, sau puteam la fel de bine să luăm o valiză mai mică. Spatele meu ți-ar fi mulțumit pentru asta. Bagaje mici- dureri mici, bagaje mari- dureri mari, costuri de întreținere corp soț minunat și mai mari.
Așadar low cost e avantajos, chiar și în varianta de bagaje mici. În general dimensiunile acceptate sunt similare, pentru că spre deosebire de avioanele premium, cele folosite pentru zboruri low cost sunt mai mici. De regulă de la același producător. Și, pentru că interesul este acela de a te purta prin lume în destinația dorită, bagajele cad ușor în plan secund. Știi ce spunea Jan-Oliver Nannen, unul dintre fondatorii trolerelor Travelite? „Călătoresc suficient de mult și știu cum să îmi împachetez bagajul. O valiză mică îmi este suficientă timp de opt zile”. O valiză mică, iubito. Nu un dulap, da? (râde)
Pe de altă parte însă, low cost înseamnă destinații în care în mod normal un avion de linie nu va ajunge. Zborurile low cost te pot duce și pe aeroporturi mici din țară, în orașele în care ai nevoie. Poți beneficia de zboruri low cost în Bacău, sau în orice oraș care are aeroport. Mai mic ce e drept, însă avantajos în felul său. Mai știi când am zburat cu avionul de linie până la Iași, ca să luăm apoi microbuzul până la Bacău? Mai rămânea să ne mai plimbăm cu căruța și era tabloul complet. Ei, asta nu s-ar fi întâmplat dacă luam în calcul varianta de zboruri low cost, care ne-ar fi dus direct la destinație, fără să transformăm drumul în piese de puzzle.
Și foarte important în cazul acesta e că pe un aeroport mic te descurci mai ușor, nu stai să dai din picioare după tine cu trolere copii și bagaje de mână pe acolo, rătăcind prin terminale. Simplu și elegant, ajungi exact unde ai nevoie, nu te rătăcești, nu faci febră musculară tot cărând bagaje .
Bonus, prețurile mici, care te ajută să zbori unde vrei și da, chiar să prinzi răsăritul la timp pentru că orele sunt în general diferite de cele ale zborurilor de linie. În general noaptea. Sau dimineața foarte devreme. Însă în cazul nostru nu e o problemă, când ai familie, te cam transformi în pasăre de noapte, nu-i așa?
Final de pledoarie: în fond călătoria este despre destinație, despre odihnă și relaxare, nu despre bagaje și grija lor. Nu crezi?
Mă gândesc în sinea mea dacă alegerea făcută de soț este una bună. Pare bună pentru că da, am nevoie de relaxare, însă de când cu Vacanța 4.0 bagajele noastre s-au mărit considerabil. Bine, pe de o parte pare a fi un moment bun să aplic acum tehnicile de împachetare învățate din cursul de organizare Marie Kondo. Și as putea în definitiv să renunț la a pune un întreg șifonier în bagaje…
– Bun dar trolerele, de unde luăm trolere cu dimensiuni potrivite? Ce avem noi sunt doar genți imense, pregătite pentru a găzdui o locuință întreagă. Știi tu, 4.0? Stăm acum să căutăm și bagaje de mână, să măsurăm, să vedem ce e acceptat și ce nu?
– Ei bine nu, uite, în timp ce căutam destinațiile, am găsit și trolere ieftine, numai bune pentru ceea ce avem noi nevoie. Trolere de orice tip, dimensiuni și culori. Știi, până la urmă un troler nu este doar un spațiu ce găzduiește și protejează bunurile tale. Este de asemenea și o declarație de modă, de bun gust, de încredere. Contează ce alegi. Iar aici, pe acest site am găsit cam tot ceea ce ne trebuie pentru a împacheta eficient. Trolere pentru adulți, bagaje, genți, trolere pentru copii, accesorii de călătorie și chiar accesorii de siguranță pentru călătorie. Un kit de călătorie complet, vezi?
Kit? Un kit de călătorie pentru cele 43 de răsărituri? Păi sună foarte bine, îmi zic în mintea mea. E exact ce îmi doream!
Începem să bifăm necesarul de călătorie: bilet luat, check-in făcut, bagaje- complete, cu bagaj de mână și trolere pentru copii alese după preferințele lor. Știți, chiar și ei au gusturi în materie de bagaje, așa că alegerea a fost a lor.
De lângă geamul avionului low cost de unde vă scriu mă gândesc la faptul că în definitiv zborurile low-cost nu sunt chiar așa un bau-bau. Sau cel puțin, până înțelegi ce îți trebuie. Sau până ai lângă tine un ghid de nădejde care să știe tot, știți voi, soțul minunat… Vacanțele se pot transforma cu ușurință în momente de relaxare și nu de panică cu privire la bagaje, trolere sau bilete de avion. Da, da. Chiar și vacanța 4.0.
Acum ia ghiciți, cine își mută puțin trolerul pe mica sa planetă ca să vadă cele 43 de răsărituri?
Articol realizat pentru proba nr.3 SuperBlog- Zborurile low-cost: Like or Hate?, sponsor Travelkit.ro.