Între tradițional și modern alege confortul!

Era o zi frumoasă de primăvară când ne-am strâns laolaltă, cu mult mai caldă decât de obicei, așa că ne-am hotărât să ieșim cu toții în curtea spațioasă, pe care nea Culiță o transformase într-un mod ireal. Pe toate aleile până la dependințe și poartă pusese un pavaj de calitate, care evidenția și mai tare frumusețea gazonului natural de grădină. De fapt, toată casa lui nea Culiță parcă prinsese viață în ultima vreme. Înlocuise foile vechi de tablă de pe acoperiș cu tablă cutată, iar podul de unde era făcut din căpriori de lemn și acoperit cu lut, astăzi era protejat de plăci OSB și izolat cu un termosistem cu vată bazaltică. Ba mai mult, a acoperit casa cu țiglă metalică Bilka Iberic, de 0,5mm, pentru că ”am văzut și eu la televizor, dragul taichii, că are durată mare de viață și-am zis să le las și nepoților ceva bun!”.

Casa arăta altfel față de cum o știam eu când eram copil: eu o țineam minte cu pereții ușor neîndreptați, cu o baie mică, văruită direct peste chirpiciii pregătiți de bătrâni. Astăzi baia părea regească, placată cu travertin natural, într-o îmbinare ireală pentru o baie din piatră naturală. Nea Culiță alesese travertin chituit, tăiat în plăci mari, de 1 mm grosime pentru placarea pereților și de 2 mm pentru pardoseala. Pe dinafară, la soclu, nea Culiță alesese travertin nechituit, tăiat în plăci de 77 cm înălțime, din care pleca mai apoi pavajul spre curte. Casa sclipea în nuanțe de cărămiziu elegant, iar tencuiala decorativă se îmbina perfect cu mahonul tâmplăriei de lemn. În curte, nea Culiță placase în jurul fântânii cu piatră naturală, ca omul de la țară care își caută întoarcerea la rădăcini. Pare-se găsise el o soluție pentru toate aceste îmbinări de materiale de construcții în magazinul online Vindem Ieftin, despre care aveam să aflu mai târziu că era de fapt un concept unic în România.

Vindem-ieftin.ro- un concept unic în România

Noi bărbații am rămas afară, să perpelim la foc domol hălcile de carne, în timp ce ne domoleam setea cum altcumva, decât cu bere? Bunicul Culiță avea 85 de ani. Ridicase casa cu propriile mâini și făcuse din ea un adevărat palat între bordeiele din sat. Cu toate astea, în ciuda muncii, Culiță era încă în putere, un bărbat vioi și muncitor și tare pus pe șotii.

– Ia zi, tataie, câți ani are casa asta?

– 55, dragul taichii, îmi zise cu un surâs viu, pe care i l-am surprins pe fața ridată, arsă de soare. Când m-am luat cu bună-ta, am construit casa asta împreună. Plecam cu căruța în pădure să tăiem lemne, mâncam merindele pe prosopul adus de ea și apoi încărcam lemnul. Lemnul apoi îl duceam la tăiat la fierărie în sat, că nea Ion avea cele mai bune scule pe atunci și doar la el se găseau.

– 55…a rezistat ceva, nu glumă. Asta-i casă muncită…

– Apăi da! Până am văzut-o ridicată a durat ceva. Dar totul e făcut cu palmele noastre. Eu am rindeluit scândura de pus pe pod, eu am înfipt lemn ca să fac centura casei, eu am adus nisip din vale ca să pun la dușumea, eu cu bună-ta am văruit și ea era gravidă cu mumă-ta și eu plecam cu Gicu după materiale. Greu a mai fost. Uneori mai venea Nelu, căruțașul, să ne aducă paie pentru chirpici. Și ne mai duceam la râul din deal ca să cărăm piatra de râu, ori dacă era prea mare o duceam la fierar să dea cu dalta să ne-o taie.

Dacă aș fi avut eu ce posibilități aveți voi acum, ehe, altfel stăteau lucrurile! Dar na, de la tradițional la modern, voi aveți acum totul cu internetul vostru. Aveți materiale de construcții online și cu un singur buton voi ajungeți într-un adevărat depozit materiale de construcții, fără căruță sau mașină. L-am văzut eu și pe Nelu cu tableta în mână la birt în sat, ne arăta câte și-a cumpărat de la Casa de Comenzi Online Vindem-Ieftin.ro. Și ce crezi, nu numai că și-a cumpărat, dar a și avut facilități la livrare. Niște oferte materiale de construcții cu adevărat bune, cum noi poate doar am fi visat acum 60 de ani.  Și-a făcut termosistem Caparol cu 25 de lei/ mp și-a îmbrăcat toată casa, ba și bucătăria din față. Păi de ce să sufăr eu de frig la iarnă, nea Culiță?, îmi zicea. N-am suferit atâta amar de vreme până să pot să cumpăr? Că pe vremea noastră nu era așa. Păi uite, că am primit și preț bun, raportat la cantitate și m-am trezit și cu marfa gratuit livrată cu camionul la poartă. 

Dacă ar fi fost pe vremea noastră așa un ajutor, n-aș mai fi rupt atâtea cizme la pădure, n-ar mai fi cârpit bună-ta atâția ițari, nu l-aș mai fi chinuit pe Jder, calul nostru, cărând căruțe întregi de lemn și pământ. Nu mi-aș fi rupt spatele și nu aș fi plătit acum cu sănătatea și bună-ta ar fi stat dreaptă acum și nu gârbovită de muncă… Casa poate că ar fi fost mai sănătoasă, mai bine făcută, cu materiale mai bune. Poate am fi ridicat-o mai repede, pentru că nu existau timpi morți până aduceam noi lemn sau paie. Sau până trecea râul Zoltan, geamgiul, să ne aducă sticlă. Până se usca lutul ars în cuptoare…tot de lut. Până uscam lemnul, în trăgeam și îl rindeluiam. Până lăcuiam. Am fi luat BCA și noi, dar noi ne construiam singuri matrițe de chirpici, blocuri de pământ amestecat cu paie și apă. Le ardeam și le stivuiam, iar în loc de mortar puneam lut. Am fi pus și noi cărămidă…dar atâta aveam. Uite, acum și eu și Nelu ne-am făcut în casă ce voiam, dar ne-a costat jumătate de secol de așteptare…

De la tradițional la modern, de la mult efort, la mult confort. Evoluția achiziționării materialelor de construcții- viziune personală Sursa foto: Amazon.com

Ce e drept, casa lui Nelu era așa friguroasă încât era numai bună de păstrat vinul în ea. Ba uneori, fără să știe tanti Maria, nea Nelu chiar își făcea rezerve strategice din care ne chema să gustăm când era crivățul mai aprig. Așa că nu m-a surprins să îl văd pe site-ul Vindem-ieftin.ro, la recenzii video, lăudând materialele de construcții, după ce și-a finisat gospodăria.

– Și-a luat gresie și faianță pentru toate camerele, a continuat nea Culiță. A zis că de la Târgoviște, când a cerut toată cantitatea de materiale, i-au cerut 150 lei în plus. Pentru transport. Că cică nu trimit aici, la noi, că e greu de ajuns, că nu știu ce km, că nu au cu ce. Nelu e om muncit, a cărat piatră de la râu și s-a dus cu căruța la boier să ia piatră arsă, că pe vremea noastră numai cei înstăriți aveau așa. Azi îi ziceți cărămidă și vi se livrează direct în ogradă. Nelu știa și el că nu trebuie să plece cu căruța la oraș el singur să-și ia gresia din magazin. Așa s-a așezat Neluțu’ la laptop și a comandat gresie și faianță de pe Vindem-ieftin, dar nu orice gresie, ci Fior de Bosco, auzi, adică nu așa orice placă de acoperire. La bani a ieșit chiar mai bine și i-au mai și oferit transport oriunde în țară!

Am rămas uimit ascultând cum povestea nea Culiță. Că Nelu a obținut un preț cu mult mai mic dacă ar fi negociat ca și consumator final, cu circa 15-20 % și că specialiștii de la Vindem-Ieftin.ro s-au ocupat de acest aspect. Neluțu doar făcuse comanda, măsurându-și prin casă cantitatea de materiale de care avea nevoie.

– Și ia zi, nea Culiță, ce vrei să îți mai cumperi? Mai e ceva ce vrei să faci?

– Oho, cum să nu? Mi-am făcut deja lista cu ce vreau să cumpăr de la Vindem-Ieftin.ro: bordură, ca să fac trotuarul din fața curții, gips carton, ca să fac bucătăria de vară, iar pentru asta vreau și niște profile zincate. Aș cumpăra și panouri solare că are dreptate bună-ta când zice că e păcat de soarele de la Dumnezeu, să nu îl folosim. Am zis că o schimb și șopronul. O să il fac mai mare să încapă tractorul, ca o hală, că poate cumpăr și semanătoarea de la nea Ion. Pentru asta o să iau niște dale pavaj, pentru pardoseală și niște profile metalice hală ca să ridic structura. Dacă zic că o ridic pe structură metalică, îmi trebuie automat țeavă rectangulară și profile. E de muncă, dragul taichii, e de muncă. Noroc că am ajutor de nădejde de la Vindem-ieftin.ro.

Sursa foto: Vindem-ieftin.ro

– Adevărul e că da, pare un concept nou pe piață. Să cumperi fără riscuri și fără costuri ascunse, asta da afacere. Scapi de costuri de transport, manipulare sau depozitare și probabil au și prețuri mai bune ca revânzători pe rulaje mari, altele decât am obține noi așa, cumpărând doar o dată de la o anumită firmă.

– Ce am văzut eu e că ei livrează de la producător. Așa că nici nu aștepți materielele prea mult, pentru că ele practic pleacă spre tine de când le-ai comandat, fără să fi plimbate dintr-un depozit în altul. Ambalate eficient, trimise rapid, costuri mai mici, zise nea Culiță zâmbind șăgalnic.

– Păi nea Culiță, uite eu mă uit pe site-ul ăsta acum, dar nu văd prețuri, cum ai zis mata. Eu cum îmi fac un calcul să știu și eu cât mă costă, vorba aia?

– Măi Dorule, ascultă aici la taica! Asta înseamnă să faci negoț. Să fii cu adevărat negustor și să fii altfel decât cei din tagma ta. Vindem-Ieftin.ro, pe lângă că își fac reclamă prin însuși numele lor, mai și știu să negocieze. Adică nu doar că au prețuri mici, dar în funcție de cantitatea cumpărată, mai primești și reduceri. Cantitatea crește, prețul scade, înțelegi? Să știi dragul taichii, numai burta nu scade de la cantitate, numai burta, și mai sorbi o gură de bere, în timp ce îmbucă dintr-un mic.

– Înțeleg nea Culiță, înțeleg, i-am spus, gândindu-mă la peripețiile mele cu materiale de construcții. Nu, noi nu am cărat lemnul de la pădure și nici nu am dat cu dalta în piatră. Nu am bătut fierul fierbinte și nici casă de chirpici nu am făcut. Însă nici noi parcă nu am stat prea bine. Când ne-am dus să cumpărăm tabla cutată pentru acoperiș am stat la casă cel puțin 30 de minute, ca mai apoi să se defecteze rola de hârtie de la casa de marcat. Când ne-au mutat la altă casă ne-au spus că nu e bine, că trebuie să cumpărăm pachetele din ofertă, că nu putem lua așa, cât vrem noi. Păi cum vine asta? Iau 10 metri de tablă când mie îmi trebuie 6? Și cu restul ce fac, grătar în curte?? În plus mai mereu ne-am lovit de prețuri mari și oricât mi-aș fi exersat abilitățile de negociator, pur și simplu nu le puteam negocia în funcție de cantitatea cumpărată, ca la Vindem-Ieftin.ro. Așa că, gândindu-mă bine, cred că între metoda tradițională de procurare a materialelor de construcții și cea modernă, e clar, îi aleg pe cei de la Vindem-ieftin.ro. Mai ales că totul e pe internet, fără fugă, fără îmbrânceală, fără nervi.

– Auzi nea Culiță, dar ia stai un pic…dar tu de unde știi de magazinul ăsta? La vârsta ta?

Nea Culiță îmi aruncă iar un zâmbet șăgalnic și spuse:

– Păi, dragul taichii… hai să zicem că m-am uitat și eu pe tabletă, când am încercat în toamnă vinuțu’ lui Neluțu’. 🙂

Articol realizat pentru proba nr. 8 SuperBlog- Tradițional sau modern? Cum achiziționăm în 2019 materiale de construcții. Sponsor: Vindem-ieftin.ro

 

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...