Cele mai apreciate cadouri sunt cele care spun TE IUBESC și M-AM GÂNDIT LA TINE!

Ne apropiem cu pași repezi de marele maraton al sărbătorilor, iar o dată cu el încep să se simtă în aer tot felul de arome. Miroase a vin fiert cu scorțișoară și a fum proaspăt ieșit din hornurile înghețate. Miroase a frig, a zăpadă și a zile libere. Miroase a familie și a cadouri împărțite cu drag, care spun: ”m-am gândit la tine!” Miroase, mai presus de orice, a IUBIRE!

O dată cu această perioadă a anului (dar valabil și pentru celelalte, viitoare) am început, așa cum e firesc, să pornesc și eu în goana după cadouri. Trebuie să vă mărturisesc faptul că nu întotdeauna am fost foarte inspirată la acest capitol, sau poate că nu mă implicam suficient.

Ceva însă s-a declanșat în mine acum ceva vreme când, din dragoste pentru cărți, am poposit într-un anticariat. Căutam o anume carte pentru cei doi micuți ai mei, o Biblie pentru copii pe care și eu o aveam când eram copil. Prea scumpă pentru a o cumpăra la mâna a doua și foarte greu de găsit în librării, Biblia mi-a făcut cu ochiul din raftul anticariatului. Am cumpărat-o. Acasă am deschis-o, pentru a retrăi senzațiile de când eram eu copil și o citeam, insă în loc de asta, am primit cu mult mai mult.

Sursa foto: arhivă personală

Biblia mea dragă avea pe ea o dedicație! În mod uzual poate că nu aș fi băgat de seamă, însă Vlad este și numele copilului meu, drept pentru care coincidența m-a făcut să gândesc în profunzime. Tatăl acestui copil, Vlad, i-a transmis pe o Biblie, în anul 1994 (când, de ce să nu recunoaștem, veneam după o schimbare politică și nu prea aveam timp să ne exprimăm trăirile) cel mai profund și frumos mesaj. Acest tată, dincolo de niște povețe chiar bune, i-a făcut copilului un cadou cu un mesaj unic: TE IUBESC!

Abia în acel moment am înțeles că ceea ce eu dăruiam poate că nu era ceea ce trebuie. Că darul care nu spune o poveste, nu încălzește sufletul. Așa că am decis ca, în loc de mult și prost, să aleg acele cadouri care să scoată la iveală sentimentele, care să spună ”m-am gândit la tine” sau ”te iubesc!” Cumva, făcând această schimbare, am început să văd emoțiile primirii, să mă hrănesc cu ele și să îmi doresc să ofer mai mult. Pentru că fiecare TE IUBESC spus printr-un cadou, nu doar că încărca pe cel care primea, ci și pe mine, deopotrivă.

Cele mai apreciate cadouri sunt cele care spun o poveste

Mesajul acelui tată mi-a rămas adânc întipărit în minte și am știut că vreau să le dăruiesc și copiilor mei un astfel de cadou personalizat cu mesaj. Era ceva perfect, practic îmi doresc să pot transmite același lucru copiilor mei, într-o modalitate care să nu se demodeze însă în timp. Pe suport digital nu știu dacă va mai fi de actualitate în viitor (vezi casetele anilor 90 care acum sunt aproape inutile), holograme încă nu pot să fac, iar scrisul…ei bine vedeți, și aceasta este o problemă. Mesajul tatălui e perfect, Biblia e perfectă, însă cumva, cartea a ajuns în anticariat. Copilul a uitat că mesajul e acolo? A uitat în ce circumstanțe a fost primită? Nu știu. Știu însă că eu am cartea lui Vlad, al cărui tată i-a spus într-un mod fabulos: te iubesc! Așadar, problema dedicației pe o carte era că poți uita că ai acolo cea mai minunată moștenire…iar ea se poate pierde.

Am descoperit soluția de curând și v-o împărtășesc și vouă, poate veți dori să faceți la fel. Soluția mea este o carte personalizată. Cartea despre care vă vorbesc e diferită de un album foto și e altceva decât o simplă scrisoare. Pe site-ul cartecupersonalitate.ro am putut găsi 4 modele de cărți: carte pentru mama, carte pentru iubit, carte pentru iubită și carte pentru copil. Libertatea personalizării atât la nivel de poze, cât și de text, m-au făcut să aleg și eu cartea pentru copil. A durat puțin să o fac pentru că fie puteam folosi textul cărții, fie o personalizam cu al meu. Am preferat să scriu eu însămi cuvintele pe care aș vrea să le transmit celor mici, mi s-a părut mai personal. În plus, pozele le-am descărcat de pe Facebook, așa că nu am pierdut timp prea mult cu redimensionări sau alte chestii tehnice. Totul simplu, totul perfect, pentru că în accepțiunea mea, această carte nu se va demoda, nu va exista posibilitatea să fie aruncată din greșeală sau dusă la anticariat și va constitui o cale minunată de a le transmite copiilor mei sentimentele mele față de ei, acum și ORICÂND. Iubirea.

Cartea aceasta a reușit cumva să fie un cadou și pentru mine. Cu ajutorul ei mi-am creat mie o amintire, una care conține pe fundal râsul copiilor mei, una care m-a făcut să retrăiesc momentele expuse în pagini și să plâng de emoție și bucurie.

Mi s-a umplut sufletul de fericire văzând reacția copiilor mei, privindu-se în carte și citind ce scrie. Mi s-au umplut ochii de lacrimi văzând în mâna mea cartea ce are să fie un purtător de mesaj în viitor. Am gândit cartea ca pe o poveste: povestea noastră ca familie, povestea minunată dintre cei doi frățiori, momentele magice pe care le-am împărțit împreună până acum. Am văzut cu ochii minții cum, peste ani, micuții mei vor găsi cufărul prăfuit cu obiecte de când erau ei mici, iar acolo vor găsi și cartea personalizată care le spune practic povestea. Poate că vor fi adolescenți atunci (și ne vom lovi de problemele existențiale ale perioadei, când poate că se vor considera neînțeleși) sau poate vor avea vârsta maturității, când la rândul lor vor avea copii. În oricare din situații, mă bucur că mesajul cărții este același: vă iubim, sunteți speciali, sunteți daruri de la Dumnezeu. Îmi permit să sper că o simplă carte personalizată va aduce un plus în relația noastră, în relația lor ca frați și în relația cu copiii lor, amintindu-și cât de mult a contat să primească un astfel de mesaj. VĂ IUBIM!

Cadouri fizice și cadouri de suflet

Cartea mea personalizată, pentru cei doi frățiori, este unul dintre multele cadouri fizice pe care iubesc să le ofer. Însă am descoperit că uneori poți alege cadouri de suflet, aparent nepalpabile, care valorează enorm, chiar și fără o valoare intrinsecă.

Cadourile de suflet sunt cele care aduc lucruri pe care nu le vedem și nu le putem exprima în cuvinte. Lacrimile din ochii mamei, care te privește cu mândrie, soțul care abia se abține să nu te strângă în brațe cu putere, brațele pline cu cei doi copii, care își caută locul lângă inima ta…

Îmi amintesc și acum că unul dintre cele mai grozave cadouri a fost cel pe care i l-am făcut mamei, de ziua ei, pe 24 februarie, de Dragobete. Anul trecut, de ziua ei, am lansat o campanie pentru susținerea și promovarea limbii române, numită Corect Românește. Eram, ca și acum, departe de mama mea, însă m-am gândit la cadoul care ar face-o să se simtă specială. Nu, nu i-am trimis flori. Nu, nici o rochie sau un produs cosmetic. Mama nu se pricepe prea bine la internet și în plus nu mai vede așa bine. Așa că l-am rugat pe fratele meu, aflat lângă ea, să îi înmâneze cadoul. Iar eu am sunat-o:

Alo, mama, la mulți ani, să ne trăiești! Am o rugăminte la tine: citește textul pe care ți-l va arăta Gabi!

Sursa foto: arhiva personală- captură de ecran: prefață campanie Corect Românește

Mama și-a pus ochelarii și a început să citească de pe tabletă. Glasul i-a fost în scurt timp gâtuit de lacrimi, iar emoția a pus stăpânire pe ea.

Pentru mine a rămas acum o regulă nescrisă cea că un cadou trebuie să atingă sufletul și nu trupul. Am înțeles că alegerea unui cadou nu constă în a găsi mărimea potrivită, culoarea preferată, sau în a stabili un anumit buget. A dărui e un concept care trece dincolo de ideea de preț, pentru că a da din bucuria ta, înseamnă de fapt a te hrăni din emoțiile primitorului.

Cum sunt criteriile mele de selecție a unui cadou? E simplu, privesc în inima primitorului! E ușor să recunoști uneori ce nevoie are un om. Ca un copil, care are o criză de furie și atunci are cel mai mult nevoie de dragostea ta, eu îmi doresc să ofer la rândul meu acest lucru oamenilor, pentru că asta ne lipsește cel mai mult. Dacă unei persoane nu îi lipsesc hainele, hrana sau bijuteriile, atunci degeaba i-aș oferi aceste lucruri. Pot oferi însă cadouri care să exprime dragostea sau un gând bun. Știți ce primesc la schimb? Zâmbete!

Dacă însă mă îndrept către un obiect fizic, am grijă să strecor în cadou gândul meu la persoana respectivă și la ce reprezintă ea: e roșu pasional, deci îi va aminti mamei de tinerețe, e parfumul lui, așadar soțul își va aminti de prima noastră întâlnire, e dulce, deci cumnata se va topi de plăcere. Criteriile de selecție așadar privesc, rând pe rând personalitatea, bucuria de a primi, emoția, așteptarea, amintirea unui moment sau a unei trăiri.

Care sunt cadourile care emoționează cel mai mult?

Cadourile care emoționează cel mai mult sunt cele care alese cu sufletul. Cele care nu sunt trecute prin filtrul gândirii. Când iubești, fluturii din stomac sunt mai puternici decât rațiunea. Așa că eu prefer cadourile de la care plângi și râzi în același timp, fără a fi acuzat de dedublare de personalitate. Nu m-aș mai întoarce la cadouri fără poveste, cumpărate doar să fie un cadou, nu aș mai lua cosmetice crezând că (aparent) se potrivesc unei persoane, nu aș mai cumpăra o rochie pentru cineva doar pentru că mie mi se pare special modelul, eșarfe, pălării sau alte lucruri care nu stârnesc nicio emoție. Un cadou e ceva personal și vorbește primitorului despre implicarea ta. Să spunem că eu am descoperit că orice dar vine din iubire și că prefer să măsor cadourile în momente pline de emoție.

TE IUBESC! M-AM GÂNDIT LA TINE!

Cartea cu personalitate

Azi m-am gândit și eu la voi. Poate știind toate aceste lucruri vă este mai ușor să alegeți un cadou. Un cadou în care să se simtă iubirea și grija, deopotrivă și de către cel care face cadoul, dar și de către cel care îl primește.

Articol realizat pentru proba nr. 24 SuperBlog- Ce cadouri oferim celor dragi? Sponsor- Carte cu personalitate

 

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...