Un an ca o vară continuă. Vacanțe estivale din prezent versus vacanțe din trecut

Abia ieșisem de la conferință, așa că aveam timp să mă plimb până la prânz. Am ales să merg pe jos, să pot admira orașul îndeaproape. Constanța era azi liniștită, avea iz de toamnă târzie. De când descoperisem gama de oferte Early Booking rar mai ajungeam pe aici, voiam să descopăr alte destinații exotice. Orașul s-a schimbat mult de-a lungul anilor, s-a modernizat, s-a transformat într-un oraș cu totul nou, plin de personalitate. Mergeam agale prin centrul vechi și mă uitam cu ochi de copil la lucrurile care din mașină nu se vedeau niciodată. Așa am ajuns în fața ei: o ușă veche de lemn, cu lacăt pe ea, ce părea să fie singura ce păstra un aer vechi, total diferit de modernul actual.

Sursa foto: arhiva personală

Mă intriga. Ușa aceasta era ciudată, geamurile îi erau colorate amuzant. ”Grandma Windows”, m-am gândit, râzând în sinea mea. I-am făcut o poză cu telefonul, iar când m-am uitat la aceasta, am observat că blițul camerei evidențiase ceva ce ochiul liber nu putea percepe. Am mărit poza ca să văd ce era, ce secret ascuns era marcat acolo. Scria așa:

Ești gata pentru cea mai mare aventură din viața ta?

Ești pe punctul de a te urca în mașina timpului și de a pleca!

Peste ani și spațiu vei călători,

Unde vei ajunge însă nu vei ști.

Nu lua cu tine nimic, te rog să ții minte

Altfel când te vei întoarce n-o să mai fii ca înainte.

Dacă nu vrei să pleci, acum să te oprești!

Atinge însă lacătul de vrei în timp să călătorești!

M-am uitat în jurul meu, crezând că e o glumă, însă părea că toată lumea își vedea liniștită de treabă. Așa că am atins cu vârful degetelor lacătul vechi și….

Dintr-o dată mi s-a făcut greață și totul se rotea o dată cu mine. Era întuneric și auzeam ca prin vis: singularitate spațio-temporală… Apoi am simțit deodată cum cad, ca atunci când visezi că te prăbușești. De acolo nu mai știu nimic decât că m-a trezit o lumină puternică, care se estompa când și când. Am deschis ochii, iar deasupra mea stătea un tânăr blond, care se căznea să îmi pună un prosop pe cap. M-am ridicat speriată, în timp ce tânărul zâmbea.

– Ai să faci insolație. Stăteai de ceva vreme aici, așa că m-am gândit să îți acopăr capul.

– Poftim? Unde sunt? Stai puțin, ce zi e azi?

– Azi e marți, 24 august. 1980, dacă tot e interogatoriu. Ești pe plajă, în Venus. Ai cam exagerat cu alcoolul aseară, nu? Ai grijă, cineva mai face razii seara. Cum ai ajuns aici?

Venus? Stațiunea Venus? Cum Dumnezeu am ajuns aici? Ușa! Ușa aceea era de fapt un portal magic care m-a adus înapoi în timp? Mașina timpului! 1980? Oh, Doamne, am ajuns în Epoca de aur!

– Știi, ușa…

– E clar, te-ai distrat copios azi noapte. Noi în general nu prea călătorim cu ușa, mai mult cu trenul.

– Nu…de fapt eu nu sunt de aici. Am venit din viitor.

– Viitor? Mai bine vii cu mine, uite acolo sunt prietenii mei, îmi șopti și mă trase de mână.

Am trecut prin marea de oameni, printre cearceafuri așezate unul lângă altul până în buza mării, iar eu mă întrebam cum Dumnezeu se puteau bucura oamenii ăștia în atâta aglomerație? De fapt, amintindu-mi poveștile mamei, pentru ei vacanța la mare, așa cum era ea, era prilej de bucurie, de relaxare, de socializare. Era momentul lor.

Sursa: colaj Revolvy și Christian Tour

Am ajuns repede la un șezlong ușor rudimentar cu o umbrelă diafană, unde deja erau adunate încă 5 persoane, 3 fete și alți doi băieți. Fetele purtau pălării cu boruri largi, ochelari supradimensionați și costume de baie dintr-o singură piesă. Băieții însă purtau slipi cam neacoperitori, aș fi zis eu, ochelari de soare și bonete de căpitani. Am băut o răcoritoare, timp în care acest tânăr le-a povestit ce vorbisem.

– Și cum e în viitor, dacă de acolo vii? Ce e drept, ai niște haine tare ciudate!

– Viitorul? Seamănă puțin cu prezentul vostru, doar că totul e mai modern.

– Nu arăți prea modern.

– Să vă spun sincer, în viitor se vor schimba multe lucruri. Lumea, așa cum o știți, se va tehnologiza. Dar să știți că avem totuși ceva în comun. Uitați, vacanțele spre exemplu au rămas același prilej de bucurie și peste ani. Fiecare dintre noi abia le așteptăm și ne pregătim din timp pentru ele. Sunt mult mai frumoase vacanțele din viitor pentru că, spre deosebire de voi, noi ne putem bucura de vară chiar și iarna, plecând în alte țări.

Cei cinci au început să râdă. Pesemne nu mă credeau.

– Eu cred că vacanțele noastre sunt mai frumoase, spuse tânărul cu soarele în păr. Ce poate fi mai frumos decât micii, marea și berea de sub șezlong? Mai distractiv decât valurile și Stela Popescu și Arșinel la teatrul de vară sau la Melody?

Grea misiune să le explic luxul de a se bucura de o vacanță adevărată, pe insule exotice, cu distracții adevărate, altele decât mâncarea și soarele! Așa că decât să monologhez, i-am provocat la o întrecere. Miza, simbolică, un pumn de scoici și-o apă ”milenară”, așa cum îi spuneau ei, după gluma făcută de Jean Constantin în Brigada Diverse. Am luat una dintre furculițele de pe cearceaf și am trasat linii pe nisip. Vacanțele estivale ale lor, versus vacanțe Early Booking din vremea mea.

– Uitați, pentru noi vacanțele nu înseamnă doar Marea Neagră. Peste 30 de ani veți fi liberi să alegeți mai mult decât atât. Pe mine mă așteaptă o minunată vacanță în Tenerife, peste 7 luni de acum. E o destinație exotică chiar și peste 30 de ani de la vacanțele voastre estivale, este un loc de vis.

– Șapte luni? Vă ajută sindicatul cu o vacanță cu atâtea luni înainte?

– Nu sindicatul, ci internetul. Adică o rețea digitală prin care alegem din multele oferte Early Booking. Pe românește, rezervare timpurie. Adică te gândești unde vrei să mergi, când și câte zile vrei să stai, iar apoi cauți ofertele cele mai avantajoase. Eu am căutat prin agenția Christian Tour oferte Early Booking pentru că îmi oferă o reducere consistentă din valoarea pachetului de vacanță dacă stabilesc vacanța cu minim șase luni înainte. Early Booking e avantajos pentru că îmi pot rezerva loc în avion și autocar unde vreau eu și pot alege oferte de cazare all inclusive, pentru a beneficia și de mese în ofertă sau gustări. La nevoie folosesc filtre: categorii de hoteluri, all inclusive sau fără masă, rating, temă, pentru ca agenția să îmi ofere un plan personalizat de vacanță. Și am grijă să verific dacă taxa de aeroport este inclusă în preț, transferul aeroport-hotel-aeroport și dacă am asistență turistică.

– Și cum știi unde vrei să mergi? Adică pur și simplu unde te duce mintea?

– Peste 30 de ani de acum România nu va mai fi îngrădită, condiționată. În 2019 poți avea un an cât o vară continuă, în destinații de vis. Eu am ales Tenerife pentru că ador vara și pentru că vreau să încerc lucruri noi. Golf, scufundări, plajă… Așa că am căutat pe site-ul agenției oferte de vacanță și mi-am selectat un sejur de 7 zile în Tenerife, cu plecare cu Charter avion din București. Ca să nu întrebați, un site e…ca o revistă în care găsești toate informațiile necesare despre vacanță.

– Ca ghidul turistic anual?

– Ceva de genul, da, doar că informațiile cuprind nu doar locurile de vizitat sau hotelurile care oferă cazare. Poți vedea acolo hotelul, tipul camerei oferite, facilitățile, transportul, mesele sau ce poți face pe acolo.

– Interesant, pare mult mai ușor. Ai un punct, e mai fain în viitor. Ai zis că plătești în avans. Cui dai banii, îi strânge seful de la uzină?

– Ah, nu, plata se poate face online, cash sau card. Eu prefer să plătesc cu cardul. Cardul e ca…legitimația de la uzină, iar banii sunt pe el. Digitali, precum site-ul. De acolo mi se retrage avansul pentru vacanță, ca semn de bună credință. Uite-așa arată un card, le-am arătat eu, după ce m-am cotrobăit prin buzunare după card.

– Adică nu mai ai bani în buzunar? Plătești cu o legitimație? Regret, o fi util, dar noi preferăm  să simțim banii în buzunar. Dar distracția? Cum vă distrați voi în vacanță în viitor? Ce o să faci tu în Tenerife?

–  Ca și pentru voi, pentru noi vacanța înseamnă relaxare. Înseamnă a te desfăta cu arome noi, specifice unor locuri din lume în care voi poate că doar ați visat să ajungeți. Eu am ales Tenerife pentru că aș vrea să merg în Parcul Național Teide, să văd ”craterele Lunii”. Acolo lava răcită a săpat în sol, creând adevărate monumente în ceea ce privește relieful.  Aș vrea să mă abat și până la Vilaflor, pentru că acolo voi găsi un peisaj muntos ireal de frumos. Plaza San Pedro mă va găzdui pentru un mic moment de repaus, o gustare și o cafea. Vreau să văd ”Biserica de zahăr” din Los Silos, a cărei culoare ar pune în penumbră orice mireasă, Santiago del Tiende pentru călărie și primul restaurant  deschis în Tenerife- La Hierbita. Vreau să mănânc o Arepa (pâinea de porumb, cu ouă, carne și avocado) ca la ea acasă, să simt gustul celebrilor Papas Bonitas sau să mă desfăt cu Vieja, un soi de pește care face deliciul localnicilor. Iar acestea sunt doar câteva dintre ispitele culinare pe care vreau să le încerc.

Sursa foto: Wikipedia

În plus, Tenerife e punct de atracție pentru pasionații de shopping, mai ales că aici nu există TVA. Mai apoi aș vrea să privesc delfinii, țestoasele și balenele în habitatul lor natural, iar pentru asta catamaranele vor fi o soluție nemaipomenită. Voi închiria și o mașină pentru a vizita satele vechi Canariene și vreau să joc golf pe pistele cu palmieri și vedere la ocean pe care le oferă Tenerife. Voi face scufundări pentru a vedea vapoarele scufundate, mai ales pe coasta de Sud-Vest. Și toate acestea vor fi suprinse în poze cu telefonul, puse pe Instagram și Facebook.

– Acestea ce mai sunt? Cu telefonul?

– Da, telefoanele din viitor arată uite-așa, am spus în timp ce din alt buzunar mi-am scos mobilul inert. Nu va mai avea rotiță și fir. Iar Facebook sau Instagram sunt rețele sociale unde punem poze, scriem mesaje, adăugăm hashtaguri, sau mai bine zis etichete. Spre exemplu, dacă scriem că am apelat la oferte early booking pentru o vacanță în Tenerife, îi putem inspira și pe ceilalți.

– Și noi facem poze…doar că le punem în albume, nu în văzul tuturor…sau mai facem poze cu maimuța. La minut! Iar de socializat…noi vorbim între noi, față în față.

Am zâmbit. Ce simplu era atunci! Dar mai mult îmi plăcea viața mea, adoram vacanțele mele…

– Bine, îți mai acordăm un punct. Ai câștigat. La noi restaurantele sunt destul de multe, dar scumpe. Se mănâncă bine la împinge-tava, dar nicidecum ce povestești tu. Și oricum, pentru noi e încă greu cu mesele pe cartelă, așadar vara la restaurante e delicatesă.

– Tragem linie așadar? Cam așa e la noi în viitor. Acum, eu îmi iau ”milenara” și pumnul de scoici amintire, vor fi suvenirul meu din trecut.

– Hei! Stai puțin! Ce zici de o remiză, pe alt subiect?

– Când mai vin în Constanța, prieteni! Acum știu unde stați.

Brusc începuse să mă ia din nou amețeala. De data asta m-am lăsat purtată de mașina timpului, sperând să ajung acasă. M-am trezit cu fața în sus, cu soarele bătându-mi în ochi cu putere și muzica zdruncinându-mi timpanele. În jur o nesfârșită întindere de apă, nisip fin și oameni distrându-se și înconjurându-mă. Aud imediat un salut de bun venit:

Bienvenido a Tenerife!

Oh, nu! Milenara! Scoicile! Nu trebuia să iau cu mine nimic pentru că am schimbat coordonatele!

*Milenara= apă minerală în filmul BD la munte și la mare.

Articolul realizat pentru proba nr. 27 SuperBlog- Vacanțele estivale de acum vs. vacanțele de altădată- Sponsor Christian Tour

 

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...