Un titlu ca acesta pare cel putin lipsit de inventivitate, insa iata ca si astazi, dupa ceva vreme de la aparitia SEO, aceasta este o intrebare ce persista inca pe buzele celor ce abia se familiarizeaza cu acest domeniu.
SEO este un conglomerat de metode, gandite de asa maniera si adaptate astfel incat sa deserveasca unor scopuri. Multi spun ca se ocupa de SEO, sau mai bine spus de promovare prin intermediul motoarelor de cautare, pentru a avea ei de castigat. In realitate castigul este deopotriva al persoanei care detine un site, cat si al beneficiarului, al receptorului final, persoanei careia i se adreseaza de fapt continutul.
Motoarele de cautare au “datoria” de a filtra anunturile. Astfel, datorita unor algoritmi lansati de-a lungul timpului SEO nu mai este doar o metoda de aducere a traficului in site, ci cu adevarat o parghie pentru cei care cauta o anumita informatie. Se marseaza foarte mult pe ideea de corectitudine fata de utilizatori in ultimii ani, incercandu-se pe cat posibil (si chiar e posibil) folosirea tehnicilor de tip White Hat. Palaria alba cuprinde o serie de tactici de promovare “curate”, cum ar fi utilizarea corecta a cuvintelor cheie, promovarea prin continut sau optimizarea fisierelor. Fireste ca optimizarea site-ului este o caracteristica normala, acceptata, cata vreme acest lucru nu conduce catre zona gri sau cu adevarat neagra a SEO.
Despre SEO s-au spus multe lucruri, insa ideea de baza cu care un utilizator trebuie sa ramana este aceea ca de fapt un site trebuie sa fie optimizat in primul rand pentru a veni in sprijinul celor care cauta o anumita informatie, astfel incat prin aceste tehnici motoarele de cautare sa il considere relevant si in consecinta sa il pozitioneze cat mai bine ca page rank. De obicei pentru administratorii de site-uri lucrurile nu stau tocmai asa, ei preferand de fapt sa obtina in mod rapid un loc cat mai bun in clasamentul rezultatelor. Tehnica nu este deloc constructiva si tocmai de aceea poate ca ar trebui luata in considerare o reabordare a problemei, insa intr-o maniera diferita.
Dau tehnicile SEO rezultate? In mod cert da, asa ar fi normal. Fireste, pentru aceasta trebuie indeplinite conditiile impuse de catre motoarele de cautare si trebuie sa devina un “efort” sustinut, in vederea atingerii unui tel. Rezultatele se concretizeaza in cresterea traficului pe site, dar si in cresterea numarului de vanzari de produse sau servicii, aferenta categoriei de utilizatori vizate.
Discutia aici se poate ramifica, in sensul ca SEO presupune o foarte buna cunoastere a pietei, dar si a publicului caruia ne adresam. Este indicat sa facem o analiza inainte de a demara anumite politici de SEO, astfel incat eforturile noastre sa poata fi rasplatite conform asteptarilor. Este indicat sa nu variem pe langa nisa propusa, deoarece acest lucru nu va insemna decat o fuga dupa mai multi iepuri, lucru care nu ne va aduce mari beneficii.
SEO este important si va ramane pentru multa vreme o resursa importanta pentru administratorii de site-uri. Ramane sa vedem ce modificari noi vor aduce motoarele de cautare in lupta lor contra tehnicilor de tip Black hat SEO si mai ales cum ne vor convinge acestea sa ne dorim in continuare primele pozitii ale clasamentului din punct de vedere al cautarilor organice.
Aug
15