În anii trecuți, înainte ca tehnologia să cunoască o dezvoltare amplă și să devină o parte importantă a vieții noastre, toți cei care apelau la strategie de conținut aveau la dispoziție o serie de instrumente simple în vederea publicității precum utilizarea panourilor și a pancartelor stradale, împărțirea de broșuri, anunțuri în ziare și reviste.
Astăzi, lucrurile au luat amploare, accentul se pune pe marketing digital iar, cei care dețin o afacere fizică sau online, abordează o strategie de conținut diferită, prin intermediul instrumentelor pe care ni le pun la dispoziție platformele online.
Iată ce presupune o strategie de conținut și cum să îți construiești una eficientă, astfel încât să devii mai vizibil sau să-ți păstrezi vizibilitatea pe termen lung, precum și cum să te dezvolți, să-ți mărești portofoliul de clienți.
Ce înseamnă strategie de conținut?
Prin strategie de conținut se înțelege un vast proces de documentare și analiză a pieței, precum și stabilirea unor metode de promovare magazin online care te vor ajuta să-ți atingi scopurile menționate mai sus – vizibilitate, evoluție, creșterea numărului de clienți.
În mare, strategiile de conținut se pot baza pe aceleași elemente de bază cum sunt crearea unui conținut de calitate, optimizare SEO prin articole, realizarea și programarea publicării unor materiale digitale relevante pe site-uri și rețele de socializare.
Însă, orice strategie poate avea și o serie de particularități specifice precum: modul în care este creat conținutul, ora la care este acesta publicat, structura și frecvența postărilor, tendințele de consum. Adaptarea tehnicilor de promovare în funcție de nevoile personale vor duce la o strategie de conținut adecvată.
Ce trebuie să ai în vedere când realizezi strategia de conținut?
Poți realiza o strategie de conținut de unul singur, iar când timpul nu îți permite acest lucru sau nu ești sigur pe cunoștințele și pe strategia de conținut aleasă, poți solicita ajutorul unui specialist de marketing.
Prin studiu intens și practică vei putea cu ușurință să descoperi și să implementezi acea strategie de conținut care se potrivește brandului tău, așa că iată câteva aspecte pe care să le ai în vedere.
Publicul țintă
Vrei să te adresezi tuturor oamenilor prezenți pe piață sau unei categorii specifice? Stabilindu-ți publicul țintă în funcție de vârstă, sex, de categoria socială din care fac parte oamenii, locul de unde își iau informația aceștia, dacă și când accesează internetul, vei putea stabili cea mai adecvată strategie de conținut. Află care sunt produsele și subiectele ce prezintă interes pentru publicul țintă și axează-te pe ele. Poți afla dorințele lor și tendințele de consum într-un mod simplu, de exemplu, prin realizarea unor sondaje, analiza brandurilor, respectiv a publicului de care dispune competiția.
Când scrii articole de blog sau advertoriale, este esențial să ai în vedere publicul tău țintă. De aceea, prima dată ar trebui să te gândești pentru cine scrii, cum sunt oamenii care îți vor citi materialul, ce probleme au ei, care sunt întrebările lor, care le sunt curiozitățile, așteptările și așa mai departe. Dacă vei reuși să îți înțelegi cât mai bine publicul țintă, vei reuși să creezi articole relevante care vor ajunge cu ușurință fix la potențialii tăi clienți.
Tipul conținutului publicat
Ca să te bucuri de o vizibilitate constantă sau în creștere, va trebui inclusiv să stabilești tipul și relevanța conținutului pe care îl vei publica pe un site sau blog. Cea mai bună strategie de conținut vizează realizarea unor articole SEO care trebuie să aibă în vedere o serie de detalii precum: numărul și tipul de cuvinte cheie relevante, pe care publicul le va utiliza atunci când va căuta diferite materiale și produse în mediul online, un anumit număr de cuvinte, un anumit limbaj (formal sau informal).
Conținutul de tip text trebuie așadar să treacă printr-un proces specific de optimizare prin articole unde, poți apela la un SEO copywriter sau SEO content writer care te poate ajuta să definești strategia de conținut din acest punct de vedere.
Dimensiunea materialelor
Dimensiunea materialelor este un alt element important în strategia de conținut. În general, advertorialele seo eficiente au minimum 600 de cuvinte, iar articolele de blog pot avea 1000 sau 1500 de cuvinte.
Totuși, dimensiunea materialelor este importantă în condițiile în care nu se pierde calitatea. Există în online articole de blog de 2000 sau 3000 de cuvinte ce reușesc să te țină lipit de ecran de la început până la final. Acestea sunt cu adevărat valoroase pentru pentru seo, pentru strategia de conținut și pentru un brand, dar sunt destul de greu de realizat în general.
Pe de altă parte, realitatea arată că poți avea succes și cu materiale mai scurte, dar consistente și care să răspundă prompt și la obiect unei anumite probleme.
Strategii de publicare
Strategiile de publicare pot fi date de tipul materialelor care sunt în tendințe și de modul în care acestea se transformă în elemente virale. Printre cele mai utilizate strategii de conținut se numără crearea de vizualuri și filmulețe, realizarea și trimiterea de email-uri captivante, promovarea organică și cea plătită pe rețelele de socializare, colaborarea cu influenceri.
Desigur, pe lângă această strategie care vizează promovarea brandului propriu, nu ar trebui să omiți și interacțiunea cu comunitatea ta. Poți să interacționezi și să te implici într-un proiect de sprijin reciproc alături de o companie. Poți porni de la nevoile și dorințele publicului țintă ca să-ți creezi cea mai bună strategie de publicare și promovare.
Când publici articole și advertoriale seo, este important să ai în vedere:
– autoritatea publicațiilor alese – cu cât o publicație are o autoritate mai mare, cu atât va fi mai valoros linkul spre site-ul tău
– relevanța publicației – dacă vinzi mobilă este de preferat să publici articole seo pe un site bun despre casă și grădină sau amenajări interioare (cu un domeniu apropiat de produsele sau serviciile pe care le oferi tu)
– în publicarea articolelor seo este bine să rotești publicațiile.
Plan editorial
Planul editorial este de fapt un calendar cu ajutorul căruia îți poți stabili ce tip de conținut dorești să creezi, când și care este termenul la care dorești ca materialele de promovare să fie deja disponibile pe site, blog sau în social media. În acest fel, te poți organiza cu ușurință și să devii consecvent, să te asiguri că furnizezi cele mai bune materiale și articole evergreen și să câștigi astfel încrederea publicului.
Planul editorial te poate ajuta de asemenea să împarți bugetul disponibil pentru promovare în mod corespunzător, dar și să urmărești ce strategie de conținut este mai bună pentru afacerea ta. De asemenea, va fi mai ușor să ții cont de evenimentele care urmează, fără să fii presat de timp. De exemplu, dacă ai un site de cadouri și știi că se apropie Crăciunul, îți vei nota în calendar articole relevante pentru cadouri de Crăciun, cu ceva timp înainte de luna decembrie.
Distribuția de materiale
La distribuția de materiale trebuie să găsești răspunsul ideal la întrebarea – Când și unde? Distribuția o poți face pe baza planului editorial, stabilind pentru fiecare strategie pe care o vei elabora periodic, când trebuie să pui accent pe anumite materiale de promovare și unde este ideal să le promovezi ca să ajungă ușor la cât mai multe persoane. Analiza și stabilirea distribuției de materiale pot determina inclusiv rezultatele și bugetul necesar.
Ca să te asiguri că ai o strategie eficientă de promovare a afacerii, analizează în mod constant evoluția pieței și fii deschis pentru noi schimbări și strategii. Chiar dacă întregul proces pare a fi consumator de resurse, nu uita că poți apela la persoane specializate și agenții de conținut, care te pot ajuta să-ți stabilești strategia de conținut ca un adevărat profesionist.