Asistam probabil cu totii la o avalansa de informatii in ceea ce priveste SEO si ramificatiile sale. Pentru ca SEO este o unealta importanta pentru tot ceea ce apartine de internet, oricine isi doreste sa aplica cunostintele sau sfaturile si mai ales, sa obtina rezultate. In fond toate modificarile sau imbunatatirile aduse unui site au la baza aceeasi dorinta si anume generarea de trafic si implicit o rasplata binemeritata, concretizata prin mai multe vanzari, mai multe comenzi, mai multi bani rezultati din aceasta activitate.
In SEO, si facem referire aici la tehnicile de tip White Hat SEO, este permis aproape orice. Poti construi si apoi poti darama, poti testa, poti recomanda, poti lucra, totul in vederea atingerii telului propus. Din pacate insa constatam ca din dorinta de a fi cat mai bine pusi la punct din punct de vedere al optimizarii, multi dintre utilizatori gresesc enorm, lucru care poate afecta foarte mult felul in care este perceput un site de catre moroarele de cautare. De aceea ne-am hotatat sa vorbim despre cateva dintre cele mai uzuale situatii in care excesul de zel ne poate face mai mult rau decat bine.
O prima regula, oarecum nescrisa, este urmatoarea: nu iti mutila site-ul! Exista persoane, administratori de site-uri, care au cateva cunostinte in ceea ce priveste SEO. Poate ca unii dintre acestia deja lucreaza cu campaniile de promovare de tip Google Adwords, sau poate chiar isi realizeaza singuri pana la un punct fata vazuta a site-ului. Exista insa si persoane care nu stiu ce legatura exista intre optimizare si cuvinte cheie, nu stiu ce este traficul organic sau natural si nu reusesc sa inteleaga acesti algoritmi.
Ambele categorii insa sunt vulnerabile. Cantitatea mare de informatii venita din toate partile poate conduce catre o adevarata confuzie in mintea oricaruia dintre utilizatori. Scaderea dramatica a increderii in munca depusa pana la un punct va conduce catre ascultarea cu sfintenie a unor “sfaturi” care nu au legatura cu realitatea. Modificarile aduse site-ului in urma acestor sfaturi va transforma platforma intr-un “cobai virtual”, care va trebui sa suporte toate testarile.
Ce poti face sa eviti acest lucru? Desi suna ca un cliseu, este important sa discuti cu un specialist. Sa demarezi o analiza a site-ului tau. Ce cuvinte cheie (sa) folosesti? Cum iti prezinti produsele? In ce masura site-ul este optimizat SEO? Ce ofera concurenta? Raspunsurile iti vor oferi o imagine mai ampla cu privire la nevoile tale, iar de acolo vorbim despre necunoscute care brusc ne devin familiare si usor de gestionat.
Un alt lucru pe care nu trebuie sa il faci in SEO este acela de a copia concurenta. Uneori poate parea ca la ceilalti iarba e mai verde, insa poate ca ar fi bine sa privim mai atent. Uneori totul este doar o iluzie si nu trebuie sa facem din actiunile competitorilor nostri adevarate reguli de urmat. Fiecare este liber sa isi gestioneze resursele asa cum vrea, sa investeasca bani in campanii SEO, sa consume bugete sau sa se ocupe singur de acest aspect. Noi nu trebuie sa procedam la fel. In SEO nu tot ceea ce functioneaza in anumite domenii poate functiona si la noi. Este, daca vreti, ca o vopsea de par care unei doamne ii ofera un grad de stralucire si acoperire pentru 6-8 saptamani, in vreme ce parul altei doamne nu isi modifica deloc culoarea in urma folosirii produsului.
SEO se face personalizat, nu este un fenomen de masa, chiar daca are un trunchi comun si reguli de baza. SEO functioneaza diferit pe tipuri de afaceri si raspunde cerintelor tocmai in functie de personalizare.
In SEO NU trebuie sa te lasi descurajat! Aceasta este o mare problema atunci cand vine vorba despre optimizare. Administratorii de site-uri (majoritatea) vor rezultate acum, azi! Ei bine SEO nu functioneaza tocmai asa. Este necesar un timp de indexare al paginilor, este necesara multa munca pana la a ajunge acolo unde vrem. Comenzile nu vor curge dupa doua zile si nici traficul de pe blog nu va creste din prima zi. Din pacate insa multi administratori daca nu vad aceste rezultate rapid, abandoneaza campaniile de SEO si recurg la modificari in site, la adaugari inutile, la sfaturi si la orice altceva, fapt care conduce catre primul “nu” din articolul nostru.
Rabdarea in a urmari shimbarile este cheia. Si analiza. SEO este mult mai mult decat cuvinte cheie si articole de continut imprastiate pe diverse site-uri cu PR mare. SEO este un adevarat univers. Am scris despre el aici si aici.