Am auzit de curând enunțată ideea cum că unii oameni ar scrie doar conținut pentru site-uri și că articolele redactate în acel fel nu ar fi cumva creative sau originale. Cum ar veni…cam degeaba. Pentru că și eu scriu articole de promovare, advertoriale și comunicate de presă, așadar conținut pentru site-uri, am decis să discut puțin despre această idee, deoarece cred că merită o clarificare. Așadar, este vreo diferență între a scrie conținut pentru siteuri și a scrie advertoriale creative sau păreri pe blog?
Eu am spus-o de multe ori și o voi spune și acum: eu scriu conținut pentru site-uri, creez pagini de site la nivel de text, scriu articole de promovare, advertoriale și comunicate de presă. Deși pare că scriu doar să fie scris ceva, sau că scriu doar pentru motoarele de căutare, în realitate chiar și eu am repere după care mă ghidez. Scriu în conformitate cu cerințele motoarelor de căutare, dar mă axez mai mult pe nevoia utilizatorilor de a citi conținut de calitate, informativ. Acesta este și unul dintre motivele pentru care deviza mea este vizibilă și pe site: conținut de calitate, pentru că are la bază o documentare prealabilă și pentru că este scris conștient, dedicat cititorului. E drept, articole de promovare pot fi diferite de cele de blog, dar pentru mine diferențele se fac la nivel tehnic, nu neaparat la nivel de formă. Am creat textul pentru un site de construcții în care prezentam activitatea unui inginer făcând o paralelă cu medicina, iar acest lucru ar trebui să spună multe. Ar trebui să spună că de fapt conținut este și articolul de blog, dar și articolul optimizat, advertorialul sau comunicatul de presă și că în oricare dintre scrieri creativitatea, originalitatea și subiectul ar trebui să primeze. Nu mai spun de corectitudine gramaticală. În plus, dacă scrii bine, vei ști să adaugi acel ceva chiar și atunci când cerința este restrictivă.
A scrie conținut pentru site-uri implică o doză foarte mare de creativitate. Este nevoie să cauți în dedesubturile simțirilor tale după cuvintele potrivite și chiar dacă poate a nu părea un articol tocmai plastic, el poate fi creativ. Uneori un articol de conținut, fie el menit și promovării unei firme, are nevoie de utilizarea cuvintelor de așa manieră încât să atragă și să spună ceva care să miște in interiorul cititorului acea coardă sensibilă. Nu cred musai în epitete și în scrieri foarte siropoase și de asemenea nu cred că sunt cel mai creativ om de pe planetă. Uneori poți face treabă bună utilizând vorbirea curentă pentru creativitate, iar aici pot da un exemplu (subiectiv ce e drept). Anul trecut, cu articolul 9 moduri de a utiliza o ștampilă la care nu te-ai fi gândit!, am reușit să câștig proba sponsorizată de către Colop România, cu punctaj maxim. Am scris un articol optimizat SEO, cu atenție, cu drag, care nu abundă în metafore, dar care cumva a atras atenția.
Dincolo de creativitate în articole SEO și conținut pentru site-uri este indicat să te folosești de originalitate. Nu o ai, nu prea ai șanse pe mai departe, aș spune eu. Originalitatea, atunci când eu scriu articole optimizate sau advertoriale, se manifestă sub forma notei personale pe care încerc să o atribui scrierii mele. Să nu mai fie niciunde un subiect ca al meu, sau măcar să atribui unui subiect comun niște caracteristici aparte. Când am demarat campania Corect Românește, a fost foarte greu să creez interviurile astfel încât gradul de asemănare să nu fie mare. Misiune imposibilă? Nicidecum. Am căutat caracteristici distincte la oameni diferiți, cu nișe diferite, iar de aici totul a fost ușor. Asta a făcut ca în ciuda unei campanii cu subiect static, interviurile să devină dinamice și interesante. Cumva nu seamănă unul cu celălalt, deși subiectul a fost unic. În definitiv, pentru mine un scriitor bun este cel capabil să scrie despre același subiect de 100 de ori, transpunând însă ideea în 100 de moduri diferite.
Subiectul este iarăși un aspect mișto al problemei. De ce? Pentru că uneori îl poți primi, dar alteori va trebui să îl gândești. Când scriu articole de prezentare pentru site-uri eu am în vedere propriul subiect, menținând însă linia nișei. În alte cazuri, cum sunt articolele SEO, subiectul vine sub forma unui brief, după care mă ghidez. În oricare dintre cazuri, subiectul poate ajuta ca un articol să fie exploziv sau domol, interesant sau mai puțin, citit sau doar frunzărit. Am spus mai sus și atrag atenția și aici, într-un articol este important și felul în care scrii. Sunt de acord că există greșeli pe care oricine le poate face, însă în egală măsură consider important ca cititorul să nu citească un simplu articol, ci să se bucure de o adevărată experiență pentru privirea sa, iar acest lucru are în vedere și caracterul inteligibil al articolului. Mai greu poate bate creativitate scrierea corectă, dar totuși…există cazuri.
Concluzia? A scrie articole SEO, articole de prezentare site, advertoriale sau comunicate de presă înseamă să muncești. Da, în egală măsură ca și în cazul unei scrieri creative de blog. Deși sunt diferențe, ale au în vedere alte aspecte și aș spune că uneori este chiar mai greu să fii copywriter decât blogger. Nu aruncați cu pietre, vă rog, este doar o părere. Orice ați scrie însă, scrieți cu drag, cu inima, cu o documentare temeinică, cu seriozitate, cu respectarea regulilor pe care le impune limba. Eu aleg să scriu. Și pe blog și articole seo și advertoriale și să particip la competiții și să îmi scriu memoriile și orice, pentru că a scrie e parte din mine, dar și din activitatea mea!