Zilele trecute citeam pe un grup cu o anumită tematică diferite păreri cu privire la copywriting. Pentru că am ales să fiu copywriter și content writer acum câțiva ani, mi s-a părut interesant să citesc ideile ce aveau să fie expuse acolo. Ideea centrală a discuției era aceea a costurilor pe care le presupune activitatea de scriere articole de conținut, iar ceea ce mi-a stârnit de fapt indignarea a fost un cumul de factori. Trag așadar câteva concluzii, zic eu de bun simț, pe care poate că ar trebui să le avem în vedere atunci când vrem să apelăm la un copywriter.
Există articole seo sau advertoriale ce se scriu pe 3, 5, 7 lei și firește, nu este treaba mea să discut alegerea unui copywriter de a cere aceasta sumă. Mă șochează însă cât de multe persoane consideră că acesta este prețul corect pentru copywriting, bazându-se pe ideea că un volum mai mare de articole îi pot garanta unui scriitor de conținut un venit mai mare. Să nu mă înțelegeți greșit, nu susțin nici ideea de a plăti mai mult decât face această muncă, însă pentru edificare, haideți să parcurgem puțin etapele creării de conținut, shall we?
1. Documentarea sau momentul în care copywriterul ia primul contact cu subiectul (mai ales dacă vorbim despre o nișă nouă pentru el)
Un articol nu se scrie singur și este nevoie de cele mai multe ori de ore întregi de documentare până la realizarea efectivă a unui text. Documentarea presupune să îți alegi cu grijă sursele din care citești, deoarece orice copywriter serios știe că nu și-ar pune pielea în saramură livrând informații eronate sau inventate. Din acest motiv am ales ca Romaniaseo.com sa aiba ca deviză conținutul de calitate, deoarece consider că este foarte important ca un copywriter să ofere conținut verificat, interesant și sigur, care să atragă și nicidecum să nu stârnească hohote de râs din cauza neștiinței. Nicio lucrare nu este prea mică și tocmai de aceea ea trebuie tratată cu seriozitate, iar seriozitatea se exprimă în primă fază prin documentare temeinică.
2. Punerea în opera a ideilor, așezarea textului sau momentul de libertate al copywriterului.
Cine își închipuie că un copywriter doar scrie și nu se mai uită pe ce a scris, se înșală amarnic, iar un copywriter care nu face aceste lucruri înseamnă că este ori prea stăpân pe sine, ori nu acordă muncii importanța cuvenită. Nu e deloc ușor să scrii, ștergi, scrii, ștergi, până când articolul capătă o formă finală. Ba aș merge mai departe și spun că atunci când ai un volum mai mare de muncă, pretențiile sunt direct proporționale cu acesta. În acest caz, de ce nu ar fi și prețul pentru copywriting?
3. Verificarea textului sau revenirea din visare cu picioarele pe pământ.
Ce fel de copywriter nu își verifică munca? Noi o facem, eu o fac și țin foarte mult la această etapă. Mi se întâmplă poate să greșesc un cuvânt, sau să pierd sensul unei fraze, iar aceste aspecte se pot corecta doar la o verificare finală. Este important să parcurgi textul scris, din respect pentru propria muncă, dar și pentru clientul căruia îi livrezi articolele.
Fiecare dintre aceste etape solicită timp, timp pe care îl rupi din al tău pentru a te dedica unui proiect. Știu, veți spune că în definitiv asta este un job și că trebuie să ne asumăm această investiție a timpului, însă eu vin și întreb: în acest caz oare nu merită un copywriter și o remunerație pe măsura jobului? Cum se face că unui contabil (este doar un exemplu) i se acordă suma cuvenită, pentru faptul că presteaza un serviciu, iar cu un copywriter se negociază la nivel de câțiva lei? Cum se face că timpul unui copywriter nu valorează la fel de mult ca cel al celorlaltor categorii de prestatori de servicii?
Doar ca părere, subiectivă ce e drept: dacă vrei conținut de calitate, atunci caută calitatea articolelor și nu prețul cel mai mic. Dacă vrei colaborări reușite, respectă la rându-ți! Este imposibil să nu vezi în scurt timp dacă un copywriter este potrivit sau nu pentru ceea ce ai nevoie, însă nu forța calitatea scrierii impunând un preț nedemn.
Noi vom scrie articole seo în continuare, pentru că asta știm să facem, pentru că asta am ales, asta ne place. Ne place să creăm conținut de calitate pentru clienții care ne aleg. Ne dorim să vedem conținut calitativ și bine documentat și ne place să fim mândri de munca noastră, chiar dacă nu suntem etichetați că am fi făcut-o (deși noi știm asta).
Nu scriem articole seo pe 5 lei, nici pe 500 de lei. Dar scriem articole seo bine și considerăm că orice serviciu trebuie remunerat în mod corect, acest aspect făcând parte dintr-o educare continuă a clientului în acest sens.
Eu am primit reprosuri ca sunt scumpa. Ei vor cantitate si nu isi permit la 150 de lei articol scris de mine de la zero. Am decis sa nu plang ofertele refuzate ci sa ma bucur de cele acceptate.
Corectă opinie! Și nu cred că este subiectivă ci doar exprimată în cunoștință de cauză. Din moment ce asta faci, scrii, știi despre ce vorbești, o faci din experiență.
Deși nu por spune că sunt o experimentată în domeniu, m-au ”invadat ofertele” cu 15 lei/articol, maxim 60lei/advertorial de 300 cuvinte.
Răspunsul meu ar fi cam așa: respect munca tuturor și pe a mea.
Felicitări pentru articol!