Fiecare site este (sau cel putin ar trebui sa fie) unic in felul sau. Sa scoatem prin el in evidenta ceea ce avem noi mai bun pentru a ne asigura un loc in fata competitorilor nostri. Am spus-o de multe ori, a fi mai buni decat competitia nu inseamna a-i pune acesteia bete in roate, ci a deveni mai capabili, mai abili, mai performanti. Revenind insa la subiectul nostru, site-ul reprezinta unealta prin care ne facem cunoscuti publicului larg. El poate imbraca forma unui magazin online, sau a unui blog, insa la baza ramane acelasi lucru si anume calea prin care un utilizator ajunge sa ne cunoasca. Daca vreti, un site optimizat SEO depaseste in zilele noastre banala carte de vizita, iar acest lucru este lesne de inteles, deoarece in fond, pe micul petic de hartie inmanat abia in momentul intalnirii sta scrisa de cele mai multe ori banala “expresie”: www…

Daca privim lucrurile din punctul acesta de vedere, al primului contact cu utilizatorul prin prisma site-ului, atunci ne este usor sa identificam felul in care trebuie sa arate un site. Probabil ca doar citind intro-ul facut, si deja ati intuit cateva cerinte, nu-i asa?

Ei bine, pornind la drum, un site trebuie sa fie curat. Fireste, vorbim aici despre primul impact, despre modul in care acesta este afisat utilizatorilor si nicidecum sub aspectul murdariei efective. Un site curat este cel ale carui informatii pot fi parcurse cu lejeritate, fara eforturi si fara timp pierdut. De asemenea, un site curat este cel aerisit, cu o tema lejera, intuitiva, facila, care sa ajute utilizatorul in cautarea sa. Un astfel de site va avea implementat butonul “Search” la indemana utilizatorului, dar va avea de asemenea vizibile majoritatea butoanelor de interes general in ultimul an: Facebook, Twitter, Whatsapp, etc., in vederea distribuirii continutului. Nu in ultimul rand, un site curat inseamna un site transparent, cu date sau modalitati de contact, cu timpi de raspuns foarte buni si cuvinte cheie alese strict aferente afacerii in desfasurare. Ca o concluzie generala la aceasta cerinta putem spune ca nimanui nu i-ar placea sa mearga la o prima intalnire (mai ales de afaceri) neingrijit, strident imbracat, ori…murdar.

Ce calitati trebuie sa mai aiba un site? Sa fie bine realizat, in mod clar. Trecand de la primul impact, cel estetic, la cel functional, este important de stiut ca un site trebuie sa apara in fata utilizatorului ca un tot unitar, care lucreaza pentru utilizator. Explicam imediat aceste lucruri, incercand in acelasi timp sa si exemplificam. Un site functional este acela care raspunde foarte bine la comenzi. Aici este important si timpul de raspuns al serverului care gazduieste site-ul, deoarece viteza de reactie a acestuia conteaza foarte mult. Nu avem rabdare sa asteptam raspunsuri, nu suferim redirectionarile si nu ne plac paginile albe cu textul “page not found”. Site-ul trebuie sa aduca informatii in mod rapid si sa deschida paginile fara a intampina dificultati. Un site bine realizat nu are erori de tip html si se preteaza deschiderii atat pe laptop cat si pe dispozitive mobile, cu aceeasi rapiditate. Luand iarasi exemplul antreprenorului, nimanui nu i-ar placea sa mearga la o intalnire (mai ales de afaceri) la care sa intarzie, sau sa mearga cu temele nefacute.

Un site trebuie sa permita obtinerea de informatii. Un site gol, fara continut, fara text, fara SEO, ar fi exact ca un antreprenor care merge la o intalnire de afaceri fara a avea cuvintele la el. In contextul in care antreprenorii sunt oameni de vanzari, acest lucru este un deficit enorm, deoarece utilizatorul este obisnuit sa citeasca si sa inteleaga inainte de a cumpara. Ba am putea spune ca multi clienti prefera o tatonare indelungata a terenului pana sa ajunga sa comande, iar daca nu ne credeti pe noi, intrebati orice persoana care se ocupa de creatii handmade…

Site-ul este important asadar. Conteaza in ce fel te imbraci in fiecare zi pentru intalnirea ta cu utilizatorul. Utilizatorul va fi altul in fiecare zi, iar tu va trebui sa te prezinti impecabil in fata tuturor.

Nota finala:

Probabil va intrebati (asa cum este si normal), daca site-ul dumneavoastra nu simte nevoia sa isi schimbe garderoba (din considerente de igiena, bazandu-ne pe exemplul antreprenorului prezent la intalniri). Fireste ca si site-ul dumneavoastra isi schimba hainele. Fiecare cuvant cheie modificat, fiecare meta schimbat, fiecare cuvant adaugat in scopul imbunatatirii site-ului dumneavoastra este o noua haina, un nou accesoriu. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca in fiecare zi trebuie sa lucrati la site-ul dumneavoastra si sa ii implementati noi idei, astfel incat el sa evolueze. Sa arate mai bine, sa fie mai frumos, mai atragator, cam ca in viata reala, nu-i asa?


Share This: