Zilele trecute vorbeam despre SEO si despre faptul ca nici in anul urmator nu vom asista la disparitia sa. Din contra, data fiind necesitatea de expunere si implicit de afisare a continutului, am putea spune ca este nevoie de SEO mai mult decat oricand.
Primim deseori intrebarea:”pot sa fac SEO singur pentru site-ul meu?”. Din pacate optimizarea SEO este uneori gresit inteleasa. In SEO nu este neaparat nevoie sa ai o anumita specializare, nu este precum in medicina sau in constructii, SEO este un ansamblu intreg de principii si proceduri ce converg catre un scop comun si anume cresterea site-urilor pentru care lucram.
In prima faza SEO poate fi facut de catre oricine. Da, este suficient sa privesti un site si sa realizezi ca are nevoie de schimbare. Nu vorbim aici despre schimbari la nivel estetic, de acest lucru se va ocupa un web designer. Nu vorbim nici despre scriere in HTML. De acest lucru se va ocupa un programator. Pentru optimizarea SEO a unui site este nevoie sa privesti structura ca ansamblu. Sa depistezi neregulile si sa vii cu solutii pottivite pentru optimizare, adica pentru a face site-ul mai bun.

Ce urmarim prin la un site din punct de vedere SEO? Inainte de orice ii analizam parametrii pozitionali si felul in care acesta este vazut de catre utilizatori. Aceasta analiza face parte dintr-un audit menit sa scoata in evidenta anumite nereguli sau probleme din pricina carora un site nu poate creste din punct de vedere organic. Credeti sau nu (desi am mai discutat aceste aspecte), inca exista administratori de site care gresesc involuntar atunci cand realizeaza un site. In anumite cazuri aceste greseli sunt contorizate de catre Google si fac dificila cresterea in clasamentul motoarelor de cautare. In consecinta, analizam eventualele greseli si le expunem beneficiarilor astfel incat acestia sa inteleaga rationamentul si sa ia masurile care se cuvin.

Din punct de vedere SEO urmarim continutul postat, care in cele mai multe dintre cazuri nu este optimizat corect si nu respecta anumite cerinte care l-ar putea propulsa cat mai sus in clasament. Alteori simplele formule de adresare (fara a avea legatura cu SEO de aceasta data) sunt folosite in mod eronat, lucru care nu are cum sa atraga utilizatori in site. Ca exemplu: un site sau o pagina de Facebook pe care este prezentata o afacere, in care un administrator foloseste un ton imperativ, va avea ca efect indepartarea clientilor si nicidecum atragerea lor. La fel, continutul furat sau scris doar cu scopul de a umple o pagina nu va avea ca efect marirea sau generarea traficului organic.

Un consultant SEO mai urmareste de asemenea nivelul de trafic. Instrumentele de analiza sunt deosebit de importante, insa, ca orice sursa de informatie…depinde in mainile cui se afla. Este important sa intelegem ca datele afisate de catre instrumentele de analiza trebuie sa fie corect interpretate daca dorim sa avem si rezultate. In caz contrar, vom avea doar iluzia felului in care este perceput site-ul nostru si in consecinta ne vom baza pe ceva eronat, pe o fundatie instabila si subreda. Ca si in cazul unei constructii, nimic nu poate fi ridicat pe o fundatie care nu prezinta nicio siguranta.

Revenind la intrebarea din titlu: “pot sa fac SEO singur pentru site-ul meu?”, raspunsul nostru este invariabil acelasi. Asa cum fiecare individ in parte are propria personalitate sau propria specializare, asa si in domeniu SEO exista oameni care se ocupa de acest lucru. Noi oferim continut si servicii SEO (care sunt mult mai ample decat cele descrise aici) si nu ne vom permite niciodata sa oferim sfaturi despre puericultura spre exemplu. Asadar…aveti nevoie de SEO si serviicii de content writing (articole de continut)? Va stam la dispozitie.

Share This: