Casuța Anastasiilor, cuibul energiilor

Casa mea are viață și nume. Numele ei este Căsuța Anastasiilor și dincolo de existența sa virtuală, pe Facebook, există în formă reală. Casa mea are ascunse atâtea energii pozitive și atâtea momente, încât nimeni nu le-ar putea șterge vreodată. Casa mea înseamnă mai mult decât pereți din cărămidă portantă, pereți despărțitori și suprafețe vitrate vaste. Pentru mine e vie, exact ca și mine. Trăiește! O însuflețim noi, prin momentele create, prin poveștile conturate, prin trăirile noastre. Casa mea este locul în care am trăit cele mai intense momente. Este locul în care am aflat că vom fi o familie de trei, în loc de doi și că acasă este locul în care suntem cu toții, împreună. Căldura necesara în prima zi acasă a copilului meu, care l-a cuprins ca un braț protector, lumina difuză în care alături de soțul meu ne plănuiam escapadele departe de fumul orașului, răcoarea serilor în care depănam amintiri împletite cu aroma de cafea, o, da, aceasta este casa mea, pe zidurile căreia am scrijelit imaginar povestea familiei noastre, alături de propria-i poveste.

Casa mea privește semeață de după armata de copaci care parcă o cuprinde cu brațele-i puternice. Respirația casei mele îmi asigură respirația mea și privirea ei prin suprafețele vitrate le asigură panoplii variate ochilor mei. Când ea e caldă și liniștită și mie îmi este bine. Ciudată personalitate mai are totuși, însă cred că din acest punct de vedere rezonăm fără îndoiala. Suntem „pietre tari” amândouă, sau poate ea mai mult, raportându-mă la cărămida plină din structura ei. Suntem focoase și calde și mereu căutăm să oferim confort acelorași persoane, mai exact familiei mele. Eu sunt așa de când mă știu. Ca ea să ajungă așa însă, a fost nevoie să o modelăm, deoarece printre actele primite o dată cu contractul de cumpărare, am primit și un certificat energetic, care o încadra în clasa D, din punct de vedere al eficienței energetice. Destul de slăbuț, ne-am zis, așa că am decis să facem din casa noastră un model de eficiență și confort, să creăm propriul glob de energii pozitive, în care să ne încărcăm la nevoie. În facultate mi-a plăcut mult să știu ce face ca o casă să devină acasă, energetic vorbind, însă am realizat rapid că în acest caz avem nevoie de un specialist, de un auditor energetic, care să ne explice pe îndelete ce anume avem de îmbunătățit. De aici și până la un audit energetic realizat cu ajutorul specialiștilor de la Enermed Impex nu a fost decât un pas, însă a fost pasul cel mai sigur pe care îl puteam face. Acești specialiști au experiență de peste 18 ani în domeniul energetic și sunt auditori energetici grad I, așadar casa era pe mâini bune.

De la peșterile reci cu un foc aprins timid, și până la casele calde și primitoare de astăzi, numitorul comun a fost același. Confortul. Asta căutăm în fiecare zi. Iar confortul se exprimă prin multe aspecte: un strop de căldura iarna, fără apariția pierderilor, un fior de răcoare vara sau facturi mai mici aferente energiei. Asta ne-am dorit și noi, să facem casa mai confortabilă, astfel încât să avem cu toții de câștigat. Ideile mele privitoare la o casa eficientă, conturate încă din facultate, când studiul clădirilor prin termografie mi se părea fascinant și pasiunea soțului pentru un loc confortabil și plăcut, ne-au determinat sa demarăm proiectul de eficientizare energetică a casei, pe care l-am numit sugestiv Odiseea Confortului.

sursa foto: certificat-rapid.ro

În urma auditului și mai ales văzând reprezentarea prin termoviziune a casei noastre, am înțeles unde sunt punțile termice și am încercat sa reducem pierderile de căldură, prin termoizolarea casei, ca prim pas. Am apelat la varianta clasică de izolare, cea cu vata bazaltică. A fost interesant de înțeles această necesitate. Pe principiul cremelor antirid, când nu poți interveni din interior, la nivel structural, intervii din exterior. Asta am făcut, încă din start, pentru a nu fi nevoiți să intervenim din nou, după finalizarea lucrărilor de renovare. Faptul ca ni s-a recomandat acest lucru prin certificatul energetic a fost salvator, permițându-ne să economisim timp, bani și răbdare.

Am instalat o centrală termică potrivita casei noastre, căreia i-am cuplat un termostat wireless, care ne permite să ajustăm temperatura în funcție de nevoile noastre. Nu suntem acasă? Nicio problema, înainte de a ajunge, setăm termostatul, astfel încât casa noastră să fie primitoare când sosim. Pentru a fi siguri de reușită, centrala este dotata cu un ups pentru centrale termice, care va păstra o rezerva de energie pentru cazurile de urgență. La polul opus, am hotărât să instalăm și un aparat de aer condiționat, care să ne ofere confortul dorit vara.

Am instalat un sistem de încălzire în pardoseală, deoarece una dintre punțile termice a fost aceasta. În plus, pentru că mai mereu ne plângeam de picioare reci, am decis să aducem confortul mai aproape. Ne-am gândit că oricum aerul cald, datorita densității, tinde să se ridice, așa că distribuția căldurii de jos în sus ne-a asigurat un plus de confort la nivelul extremităților. Și uite așa zâmbești mulțumit, deoarece fericirea și energiile pozitive vin din lucrurile mici.

Ne-am ocupat de tâmplărie, pentru că și acolo pierderile de căldură erau destul de mari. Tâmplăria veche a casei, deși frumoasă, se deteriorase în timp. Lemnul suferise contracții, cel mai probabil ca urmare a multitudinii de cicluri îngheț-dezgheț. Așa că tâmplăria nouă, ne-a ajutat să depășim și acest inconvenient.

Am făcut modificări în ceea ce privește energia electrică. Am înlocuit becurile obișnuite cu cele economice. Atmosfera e mai intimă, iar eficiența energetică a casei noastre a crescut substanțial. Ne-am ocupat în acest sens și de utilarea casei cu electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, de clasa A +++. Astfel, capacitatea casei de a economisi energia și de a păstra căldura, a crescut simțitor, lucru care în urma măsurătorilor au încadrat casa în clasa B de eficiență energetică.

Acasă ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Pentru noi aceasta este normalitatea și în consecință considerăm că locul în care ne petrecem atât de mult timp trebuie să fie cu adevărat confortabil. Ne-am dorit să reducem cheltuielile, să nu ne frustreze plata unor facturi astronomice, ci chiar să putem fi fericiți, implementând câteva lucruri care sa ne ajute pe viitor să păstrăm energia pozitivă în casa noastră. Să ne bucurăm de mai mult confort, să creștem energiile pozitive, scăzând consumul de energie care se reflectă în consumuri și facturi.

Firește, și noi ne aducem aportul în ceea ce privește energiile. Râdem, cântăm și dansăm. ascultăm multă muzică, iar casa vibrează de atâta energie, parcă zâmbește. Facem prăjituri împreună, iar casa noastră miroase a vanilie, iar ei îi place când o răsfățăm cu parfumuri noi. Nu ne trebuie parfumieri francezi, e suficient izul bucuriei noastre de zi cu zi. Ne scăldăm dimineața în aromă de cafea, în timp ce desenăm cu lingurița vise pe nori. Visăm. Trăim. Vibrăm.

Astăzi casa noastră este eficientă din punct de vedere energetic, datorită auditului energetic făcut. De energiile pozitive ne ocupăm noi, în fiecare zi, fiind mulțumiți de confort și de eficiența casei noastre. Nici nu ai cum să nu emani energii pozitive câtă vreme știi că totul merge bine și când vezi că habitatul tău îți oferă confort, însă fără a fi nevoit să plătești suplimentar, acumulând frustrări. Acumulăm în schimb amintiri și momente. Trăiri și povești. Pentru că locuința noastră este de fapt palatul în care ne scriem singuri povestea.

sursa foto: certificat-rapid.ro

 

Acest articol a fost redactat pentru SuperBlog 2017.

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...