Criza de personal va continua si in 2020!
Dupa un 2019 cu multe provocari la nivel macro-economic, anul 2020 se preconizeaza a aduce cu sine multe noutati. Se estimeaza o crestere a inflatiei de 3,1% fata de finalul anului trecut, dar si un curs mediu de conversie a monedei euro la o valoare de 4.75 lei. Totodata, Comisia Naționala de Strategie si Prognoza a preconizat deja pentru 2020 o crestere economica de 4.1 %, lucru care este asteptat de majoritatea companiilor din mediul antreprenorial.
Pe langa aceste previziuni, mediul de afaceri se va lovi de o provocare majora, ca si in 2019: lipsa de personal. Desi pana in 2019 se discuta despre salarii mici si conditii dificile de munca, cresterea salariilor si calificarea la locul de munca par a fi refuzate cu desavarsire de catre somerii romani.
Cum ne afecteaza criza de personal din 2020?
Criza de personal va conduce treptat catre inlocuirea personalului autohton cu muncitori din strainatate. Criza de personal va mentine un oarecare val de stagnare in ceea ce priveste dezvoltarea la nivel antreprenorial. Unii antreprenori se vor indreapta catre forta de munca din strainatate, insa costurile mari se vor resimti puternic in bilanturi contabile. Spre exemplu, raportat la salariul mediu pe economie cu care ar trebui sa fie platit un roman, pentru plata unui muncitor strain companiile trebuie sa asigure un salariu mediu care poate atinge suma de 1.000 de euro/ luna, in functie de domeniul de munca, iar in cele mai multe dintre cazuri se aduce in discutie si decontarea meselor sau a cazarii, cheltuieli dealtfel deloc de neglijat.
“Din ce am observat in piata, ultimul trend il reprezinta personalul din Asia. Salariile sunt intre 500 si 550 USD net la care se adauga cazare si masa. Pe langa aceste costuri firmele de curatenie trebuie sa plateasca biletele de avion, diverse taxe catre stat si comisionul agentiei de recrutare, toate acestea insumate ajungand la aproximativ 1.300 EUR. Este un pret ridicat dar oamenii compenseaza prin putere de munca si stabilitate”, sustine domnul Gabriel Galan, director general la firma de curatenie Conex Clean din Bucuresti.
“Firma de curatenie Conex Clean incearca sa rezolve aceasta problema oferind salarii peste medie si conditii de munca cat mai bune angajatilor sai: program flexibil, decontarea transportului, relocarea in functie de zona de resedinta si flexibilitate in privinta datei de plata a salariilor (“avansuri” din salariu etc). De asemenea analizam serios aducerea de personal din Asia” sustine tot Dl. Galan.
Costurile aferente personalului se rasfrang si asupra companiilor partenere sau a colaboratorilor, deoarece pretul serviciilor creste proportional, in raport cu cheltuielile prestatorilor. Destul de putine domenii au ramas neafectate din punct de vedere al lipsei de personal si prea putine firme se pot lauda ca fac fata acestei adevarate provocari. In 2019 rata somajului ajunsese deja la 3,8%, iar potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), doar in prima jumatate a anului trecut erau inregistrati in regim de somaj peste 260.000 de romani.
De ce exista criza de personal?
Criza de personal se datoreaza in cea mai mare parte unor asteptari usor nerealiste a potentialilor angajati. Spre exemplu, la finalul anului 2019, in ciuda nenumaratelor posturi oferite de catre angajatori, pe diferite tipuri de specializari, doar o mica parte din acestea au fost ocupate.
Domeniile sunt variate, incepand de la posturi oferite in constructii, agricultura sau zootehnie si pana la prestari servicii. Ofertele de locuri de munca pe segmentul de prestari servicii vizeaza domenii precum servicii de curatenie, marketing, jurnalism, redactare, croitorie sau servicii de infrumusetare. In plus, domeniul industrial are mai mare nevoie decat oricand de tineri, angajatorii din acest domeniu oferind conditii de specializare la locul de munca si remuneratie deloc de neglijat, cu potential de crestere.
Tinerii nu isi doresc sa lucreze in Romania
Din ce in ce mai putini tineri sunt interesati sa lucreze, sau macar sa incerce sa invete deprinderi noi. Unii pornesc pe drumul strainatatii, o alta parte prefera sa vizeze pentru cat mai mult timp carnetele de somer, in vreme ce mult prea putini incearca cu adevarat sa se angajeze sau sa paseasca pe drumul antreprenoriatului. In ciuda unei oferte generoase de locuri de munca, tinerii prefera sa nu lucreze, pierzand astfel oportunitati importante de a se dezvolta cu ajutorul unui loc de munca. Iar tara noastra pierde astfel potentialul autohton, fiind obligata sa aduca muncitori din strainatate.
Intr-o discrepanta totala cu refuzul romanilor de a se angaja, creste numarul avizelor de angajare pe care statul roman le ofera anual strainilor dornici sa lucreze in Romania. Mai mult decat atat, statisticile estimeaza in 2020 o adancire a lipsei de personal autohton, in ciuda faptului ca va exista o crestere a numarului de posturi vacante ce vor avea nevoie sa fie ocupate. Raportarile anului 2019 aratau faptul ca in ciuda numarului de posturi disponibile romanilor, acestia refuza sa se angajeze, insa ca a crescut numarul de permise de angajare a muncitorilor din strainatate, ajungand la aproape 22 000, dublu fata de 2018. La fel ca in ultimii ani, domeniu IT aduce cel mai mare numar de posturi vacante, fiind urmat indeaproape de domeniul industrial si de domeniul prestarilor de servicii.