Deși mă ocup de redactare de conținut optimizat pentru motoare de căutare (SEO), cuvântul cheie care definește micuța mea agenție și activitatea mea este: umanitate. Poate suna cam ciudat pentru o lume a afacerilor, însă eu cred în a fi OM înainte de a fi antreprenor. Mă implic peste măsură și empatizez, iar asta am făcut și în campania Corect Românește, demarată în urmă cu două luni, proiect în care am alocat nu doar resurse materiale, ci și foarte mult suflet. Dincolo de fiecare proiect, gândit, demarat sau susținut de către mine, îmi place să las în urmă un lucru foarte important. Să fiu lumină. Lumină pentru alții, lumină pentru mine. Să îi fac pe cei din jurul meu să se întrebe din ce motiv pot radia așa în fiecare zi. Să își dorească să afle de ce în permanență zâmbetul și recunoștința mea depășesc barierele obișnuite.
Astăzi aș vrea să discutăm puțin despre cauza sufletului meu, în care cred cu toată inima. Astăzi voi susține pledoaria mea în favoarea restabilirii umanității în viețile noastre. De ce am ales să pledez pentru umanitate, în locul unei cauze umanitare palpabile? Pentru că au nevoie de umanitate atât copiii afectați de autism sau alte probleme, cât și victimele abuzurilor sexuale. Avem nevoie de umanitate atât în cazul copiilor abandonați în maternități, cât și pentru victimele prostituției. Avem nevoie de umanitate pentru că există atât de multe probleme și oameni afectați, încât umanitatea este singura capabilă să le acopere și să le rezolve pe toate. Mamele aflate în depresie, ale căror lacrimi (de foame, oboseală și spaimă) nu le vede nimeni, persoanele cu dizabilități, devenite ținte ale glumelor unora sau persoanele dependente de anumite substanțe, catalogate (uneori nedrept) ca drogați, fără a vedea nimeni rădăcinile din spatele poveștii lor… mai dau exemple? Pledez pentru umanitate și inteligență emoțională, deoarece consider că acesta este de fapt liantul care face ca viața să continue în fiecare zi. Fără umanitate nu ar exista nimic, deoarece doar ne-am duce traiul de pe o zi pe alta, fără să ne pese de nimic. De aceea am decis ca omenia să constituie baza unui proiect pe care sper să îl pot dezvota cât mai mult și la care mă gândesc de luni bune- 365 zile- 365 de fapte bune! Pentru că nu e suficient să fiu doar eu umană, ci să instig și pe ceilalți să mi se alăture.
De ce avem nevoie de umanitate? Pentru că faptele bune nu se fac doar de sărbători. Pentru că empatia ar trebui să se manifeste în fiecare zi, nu doar atunci când ceva ne sensibilizează în exces. Pentru că nu ar trebui să punem în balanță cauzele și pentru că nu ar trebui să credem în divinitate (sau cum vreți să îi spuneți) doar după ce am epuizat soluțiile pământești, iar explicația este una singură. Credeți oare că acolo unde timpul se oprește în loc viețile noastre vor valora mai mult sau mai puțin? Atunci de ce să fim umani doar parțial sau selectiv?
E nevoie de umanitate exprimată prin puterea empatiei și prin capacitatea de a ne iubi semenii. Este firesc să stabilim interacțiuni cu persoanele cu care avem interese comune. Este normal să ne atragă oamenii care se apropie cel mai mult profilului nostru. Dar provocarea cea mai mare a vieții noastre nu este să îi iubim pe cei care ne iubesc, ci din contră, pe cei care (încă) nu o fac. Vorbele frumoase și deschiderea inimii reprezintă aspectele pe care le avem de luat în seamă. Știți experimentul cu apa al lui Masaru Emoto? Da, da, cel care a lipit pe diferite mostre de apă etichete cu diferite apelative, mai mult sau mai puțin frumoase. Rezultatul a fost uimitor, deoarece apa care era denumită cu cuvinte frumoase, privită sub microscop, arăta fenomenal, în vreme ce apa marcată cu cuvinte mai puțin frumoase, era… afectată. Așa că, dacă utilizarea unor cuvinte frumoase are așa un efect benefic asupra apei, ce efect o fi având asupra oamenilor? 🙂
Avem nevoie de umanitate exprimată prin iertare și prin recunoștință. Știu că nu toată lumea iubește zilele de luni, dar dacă ai avea de trăit până marți ai iubi prima zi a săptămânii? Știu că este greu să ierți, dar dacă tu spui divinității că nu îl poți ierta pe x, cum ar fi să îți spună și divinitatea că nu te poate ierta? Știu că suntem părtinitori și că uităm să mulțumim pentru ce avem, dar oare dacă nu am avea, ne-am trezi?
Avem nevoie de umanitate deoarece avem copii care trebuie să preia un exemplu corect și drept al drumului prin viață. Nu trăim doar să ne pese de noi înșine, ci trăim într-o comunitate imensă, în care trebuie să ne gândim și la cei din jurul nostru. Avem nevoie de umanitate pentru că simțim nevoia de sprijin din partea semenilor. Avem nevoie de umanitate pentru ca o voce sinceră să se audă mai tare decât un cor de mincinoși, iar toate greutățile să își găsească în fiecare dintre noi un adversar pe măsură.
Deși abstract, proiectul meu e real și cred în el! Cred încă în oameni! Ca mine! Ca tine!
E greu să fii bun când ai lipsuri, este drept, dar sper să pot mobiliza oameni care să se ajute între ei până într-acolo încât lipsurile să devină doar încercări fizice și nu bariere în calea moralității. Am trecut de-a lungul anilor prin principalele probleme care pot schimba un om pe deplin. Supărare, depresie, invidie, gelozie, dezamăgire, amărăciune extaz, reușită, dorință, frică de moarte, iar toate aceste trăiri mă determină să spun astăzi cu tărie că poți fi un om bun chiar dacă treci prin încercări. Este important să găsești resursele potrivite pentru a fi bun!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!