Ocolul Pământului descifrat într-un puzzle cu steaguri
Printre frunzele cărămizii, se întrezăreau tiptil aburii cafelei cumpărate de la automatul din colț. Era frig, însă noi discutam relaxat, înfofoliți în geci și visând la căldură. Din când în când, fumul de țigară se contopea cu plapuma ceții, iar glasuri de copii se distingeau aievea pe aleile din parc. De mult nu mai avusem un moment doar pentru noi și amândoi simțeam că avem nevoie de un suflu nou în viața noastră. Așa că azi era momentul cel mai bun…
– Dragul meu, știu cât de mult îți plac indiciile și ghicitorile, așa că ți-am pregătit o provocare! i-am spus încet, dându-i o cutie ambalată frumos.
– O provocare? Interesant! Entuziasmat ca un copil în ziua de Crăciun, deschise cutia și scoase ce era în ea.
– Steaguri? Puzzle? Serios, crezi că un puzzle mai e o provocare la vârsta mea?
– Te invit să gândești dinafara cutiei. Caută indiciile! Rezolvă-l!
Ascultător, soțul a așezat cu grijă steagurile în locurile stabilite. Apoi se uită cu atenție la imaginea de ansamblu, încercând să ghicească ce voiam să îi spun.
– O, da! E un întreg circuit, ca acele circuite exotice Christian Tour la care ne uitam în vară! E ocolul Pământului, doamnă ”Phileas Fogg” de București? E un traseu, iar steagurile sunt punctele lui cheie! Asta plănuiai? Dar când să facem asta? Știi tu, copiii…
– În timpul verii. Copiii pot sta în vacanță la bunici. Ei se vor bucura de aer curat, iar noi vom călători într-o magnifică aventură în jurul lumii. Ce zici?
– Sună grozav, însă logistica, banii, timpul, oboseala. E un plan nebunesc!
– Ba deloc, îi spusei cu tărie în glas. E un vis! E visul meu de a face ocolul lumii în timp record. Phileas Fogg a făcut ocolul Pământului în 80 de zile bazându-se pe hărți vechi, intuiție și-un camarad de nădejde. În vremuri moderne, există soluții moderne. El a reușit în 80 de zile, eu pot bate recordul acesta. Am obținut ajutorul Christian Tour pentru o călătorie de neuitat. Am găsit astfel o mulțime de circuite culturale Christian Tour și o gamă variată de destinaţii, și am construit un tur complet. Practic, am tot ceea ce îmi trebuie pentru aventura vieții mele.
De fapt nu chiar tot. Vestitul personaj al lui Jules Verne a hotărât să plece spre est, calculându-şi călătoria de 80 de zile în funcţie de fusul orar al fiecărei ţări pe care avea să o traverseze. Cred că am să-i urmez exemplul, dar îmi mai trebuie ceva. Un prieten, un camarad în aventură. Un om cu care aș merge până la capătul Pământului și înapoi, la propriu, nu doar la figurat.
Rămase cu gura căscată, neînțelegând parcă ce e cu nebunia asta. Cu visul ăsta. Totuși, văzându-mi entuziasmul și pus fiind în fața faptului împlinit, a decis să-i dea o șansă.
– Să o facem atunci! Trebuie să fi fost greu să alegi un traseu când în lume sunt 195 de ţări, care mai de care mai frumoasă şi mai interesantă. De unde începem?
– Plecăm din România, da? Începem cu Turcia. Este o ţară încărcată de istorie şi de asemenea plină de destinaţii turistice atractive. Aş vrea să mergem la Istanbul să vedem moscheea Hagia Sofia sau în Cappadoccia, să facem o plimbare cu baloanele cu aer cald deasupra Hornurilor din Goreme. Ba eu aş încerca și ceva extrem. Ce-ai zice să ne dăm cu parapanta la Oludeniz? E locul perfect pentru asta, plus că are cea mai frumoasă plajă cu nuanţe turcoaz din regiunea mediteraneană.
– De acord, spune și el, uitând că suntem amândoi trecuți de prima tinerețe. Ne-am putea opri pentru un scurt popas să gustăm ceva pentru că o să fim lihniţi cu siguranţă. Poate savurăm o baclava delicioasă alături de o cafea turcească, nu tentativa asta de cafea de la automat. Cafea reală, baby! Și kebab! Sau bulgur cu legume! Si neapărat trebuie să încercăm o ceaşcă de ceai fierbinte. Hmmm….delicios!
– Următoarea destinaţie este Egiptul, casa faraonilor antici. Mereu mi-am dorit să văd Piramidele din Giza şi Sfinxul. Să nu uităm de templul de la Abu Simbel, nici de templul Karnak din Luxor sau de celebra Vale a Regilor. Și ce zici de Sharm el- Sheih? Acolo putem face canotaj sau chiar scufundări acvatice şi de ce nu, putem lenevi niţel pe un şezlong cu un cocktail în mână, bucurându-ne de soare şi de plajă.
– Eu aş vrea să încerc hummusul. Am auzit că e delicios, împreună cu pita. Sau falafel. Sau celebrul Baba Ganoush. De aici unde mergem?
– De aici mergem spre Iordania. Putem trage o fugă la Amman să vizităm Templul lui Hercule, Muzeul de Arheologie sau Muzeul Regal de Automobile. Apoi putem lua un autobuz să mergem spre Petra unde putem vizita biserica săpată în piatră şi Trezoreria Faraonilor .
Următoarea destinaţie ar fi Uzbekistan, o ţară aflată pe faimosul Drum al Mătăsii. Putem vizita întâi capitala, Tashkent, locul unde se află „Coranul lui Uthman”- cel mai vechi Coran din lume, apoi putem merge la Khiva- „Oraşul Cetate” şi putem intra pe una din cele patru porţi ale sale. De asemenea putem vizita „Oraşul Sfânt” al Asiei Centrale, Bukhara, un oraş plin de moschei sau Samarkand, un oraş vechi, plin de istorie, în care putem vizita moscheea Gur-E-Amir, locul unde este îngropat marele Timur Lenk sau fabrica de hârtie de mătase printre altele.
– Nu sună rău. Ce alegem după?
– Am ales India. Nu putem trece pe aici fără să vedem unul din cele mai renumite temple din India, Templul Konark din Odisha, magnificul Taj Mahal, „Poarta Indiei” din New Delhi, simbolul patriotismului sau Templul de Aur din Amritsar. De asemenea e obligatoriu să încercăm delicioasele preparate culinare indiene care sunt deosebit de picante. Propun să încercăm ”tandoori chicken”, am auzit că e grozav de delicios sau ”chicken biryani”, alături de chutney sau raita cu naan.
Soțul părea pierdut în dulce visare, auzind de atâtea bunătăți.
– De aici o să mergem spre Nepal, vizităm capitala Kathmandu unde găsim Swayambhunath- ”Templul Maimuțelor”, Turnul Dharhara și Stupa lui Buddha care este monument UNESCO și nu în cele din urmă admirăm înălțimile munților Himalaya. Apoi ne îndreptăm spre Thailanda, unde vizităm Bangkok care este un oraș aglomerat și cosmopolit plin de palate magnifice, temple antice, străzi pline de vânzători de suveniruri și mâncare stradală irezistibilă.
– ”Sandokan, tigrul Malaeziei”? întrebă soțul. Acele peisaje paradisiace și acele plaje aurii! Vreo șansă să avem și Malaezia pe listă? Putem vedea turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Sky Bridge cu al său Sky Bar sau Moscheea Națională. Sau putem vizita insula Borneo care e plină de păduri tropicale ce asigură adăpost animalelor sălbatice. Și dacă tot suntem prin zonă putem vizita și Filipine. Știi că acolo sunt Chocolate Hills sau Dealurile de Ciocolată? Se numesc așa pentru că în timpul sezonului uscat, iarba de pe aceste dealuri își schimbă culoarea din verde în maro. De asemenea putem vizita terasele de orez din Banaue și Parcul Național al râului subteran Puerto Princesa.
– Desigur, o idee fabuloasă! Eu aș vrea să mergem și pe insula Cebu. Este locul perfect pentru scufundări și snorkeling. Ai ocazia să vezi recifuri de corali, țestoase și chiar rechini-balenă. Sau putem vizita insula Samal, unde putem face drumeții, plimbări cu caiacul sau putem vizita Monfort Bat Sanctuary care găzduiește în peșterile sale o mulțime de lilieci. De aici mă gândeam să vizităm China. Nu putem să străbatem lumea întreagă fără să includem în itinerarul nostru Marele Zid Chinezesc, Orașul Interzis sau Armata de Teracotă. De asemenea putem vizita Grotele Magao din Dunhuang, acele temple enorme săpate în stâncă și chiar să facem o croazieră pe fluviul Li.
– Da, și neapărat trebuie să încercăm preparatele culinare chinezești. Bucătăria chinezească pune un mare accent pe combinarea armonioasă a alimentelor, pe echilibrul dintre alimentele dulci și sărate, colorate intens sau neutre, cu textură fină sau crocante. Poate așa am să învăț și eu cum se folosesc bețișoarele, râse soțul. Și poate avem cum să vedem și noi splendidele vaze din porțelan ce aparțin dinastiei Ming. Apoi, mă gândeam să ne continuăm drumul spre Mongolia, ”țara cerului albastru” și a deșertului Gobi supranumit și ”Grădina Eden a evoluției”, asta pentru că nisipul său ascunde numeroase comori paleontologice. Am auzit că tot aici, în fiecare vară se sărbătorește Festivalul Naadam sau ”Cele trei jocuri ale bărbaților”. La acest festival bărbații au ocazia să-și demonstreze puterea și curajul. Mi-aș încerca și eu norocul, mai ales la trasul cu arcul.
Zâmbetul meu e un răspuns suficient de bun, așa că discuția despre bărbăție se oprește aici.
– Japonia -”Țara Soarelui Răsare”? Sakura- Festivalul cireșilor înfloriți, ar fi minunat. Îți imaginezi cât de frumos trebuie să fie să te afli în mijlocul unei ninsori de flori roz?!
– Desigur, mormăi soțul. Da florilor, nu arcurilor, halal dreptate!
– Adăugăm și țările din continentele americane. Dar de data aceasta aș schimba puțin, aș zice să le cumulăm.
– Cum adică?
– Păi, cei de la Christian Tour au acele circuite exotice Christian Tour, în care mai multe destinații pot fi vizitate în decursul a câteva zile. Și mă gândeam să vizităm cumulat SUA și Canada, apoi Mexic și Cuba, Brazilia și Argentina, Peru și Chile, iar de pe continentul sud-american să ne întoarcem în bătrâna Europă, dar nu înainte de a trece prin Maroc.
– Așa e! Continentele americane sunt vaste și necesită mult timp pentru a le vizita. Sunt atât de multe obiective turistice încât nu știi dacă le poți vedea pe toate. Iar Marocul este o destinație turistică de senzație. Da, da, Casablanca!
– Eu aș vrea să vizităm și Marrakesh, i-am spus. Mai ales piața Djemma El-Fna care este piesa de rezistență a orașului. Sau putem vizita orașul Fes, un oraș care și-a păstrat autenticul spirit local marocan în defavoarea civilizației occidentale. Aici putem găsi faimoasele tăbăcării Chaouwara unde se prelucrează pieile de oi, vaci, capre și cămile.
– A propos de cămile. Putem merge și în localitatea Merzouga, care este considerată poarta către deșertul Sahara și putem face plimbări călare pe cămile. Nu ar fi grozav?
– Acum, dacă ne uităm pe hartă, aș zice să vizităm Peninsula Iberică. Avem multe obiective turistice atât în Portugalia cât și în Spania. Pamplona, să prindem festivalul San Fermin, coridele, San Sebastian pentru plajă și surf. La Concha e locul potrivit pentru asta. Apoi am putea trece prin Barcelona să vedem biserica Sagrada Familia și să încercăm celebrele lor tapas, paella sau jamon serrano în timp ce savurăm un pahar de sangria. Anglia. Apoi, cu ajutorul unui circuit clasic Christian Tour aș cumula Franța, Belgia și Germania. Vizităm principalele obiective turistice din aceste țări, apoi ne îndreptăm spre Italia. Veneția și plimbări cu gondola pe canalele orașului! Roma cu al ei Colosseum, simbolul unui întreg imperiu sau biserica Sfântul Petru, situată în centrul Vaticanului. Ruinele orașului Pompei și poate aruncăm o privire și în Capela Sixtină.
– Da, acestea sunt obiective obligatorii de vizitat. Din Italia aș zice să mergem în Austria. Poate ne sincronizăm și prindem celebrele festivaluri austriece. Vizităm apoi Ungaria, Parcul Național Aggtelek ce adăpostește peștera cu cel mai mare număr de stalactite din Europa. Mai apoi, putem trage o fugă până la unul dintre cele mai mari lacuri cu apă termală din lume, Heviz. Ne putem delecta papilele gustative cu faimosul gulaș alături de un pahar de vin bun și de ce nu chiar și de palincă. Apoi cred că ne întoarcem acasă, nu-i așa?
– Da, aici ar fi final de ocol al Pământului. Final de circuit.
– Final de circuit, așa e, însă și realizarea unui vis!
Articol realizat pentru proba nr. 5 SuperBlog- Ocolul Pământului alături de Christian Tour. Sponsor- Christian Tour