In mediul online, pe langa vizibilitate, este nevoie de si de o calitate pe care in mod normal o apreciem si in viata normala. Vorbim aici despre popularitate, o caracteristica pe care in mod cert o cautam cu totii, atat in ceea ce priveste segmentul de dezvoltare personala, cat si in ceea ce vizeaza propria afacere sau propriul site. A fi popular in mediul online inseamna a detine o parte din putere. Cu cat esti mai popular, prin aceasta intelegandu-se de fapt traficul si legaturile pe care site-ul tau le are cu alte site-uri, cu atat motoarele de cautare te vor afisa ca fiind un site cu adevarat relevant, cu autoritate si te vor pozitiona mai bine in clasamentul rezultatelor. Aici intervine notiunea de link building.

Din nefericire, multi dintre beneficiari considera ca este suficient in mediul online sa creezi un site, sa te ocupi putin de optimizare SEO prin articole, sa implementezi niste plugin-uri de top si eventual sa recurgi la rularea unor anunturi platite prin campanii Adwords, ca sa te asiguri de faptul ca existi. In realitate, pe internet nu poti exista de unul singur. La fel ca si in viata de zi cu zi, ai nevoie de sprijin, de interactiune, de dinamica. Aceste caracteristici pot fi asigurate numai in contextul socializarii, socializare care in cazul mediului online inseamna de fapt un schimb de linkuri (link building) cu restul utilizatorilor. Fara aceasta retea de linkuri site-ul este prezent pe internet, insa dezvoltarea sa si cresterea sa ca page rank va fi cu mult mai greoaie deca cea a unui site interconectat cu celelate.

Crearea unei strategii de link building este totusi destul de serioasa si este bine sa o tratam cu importanta cuvenita. Ea tine foarte mult de domeniile in care activam si de numele cu care ne dorim sa ne asociem. Din acest punct de vedere Google nu doarme, ci din contra am putea spune ca pe aceasta nisa este destul de activ, algoritmii sai incercand sa depisteze linkurile care sunt generate de fapt de site-uri cu probleme, sau linkurile care se incadreaza in tehnicile de optimizare de tip Black Hat SEO. Este important ca atunci cand ne dorim sa ne promovam, sa fim vizibili, sa nu cadem in capcana site-urilor care ne pot face mai mult rau decat bine. Asocierile de acest tip pot aduce penalizari site-ului nostru, lucru care ne va obliga sa depunem un foarte mare efort pentru a repune site-ul “pe picioare”. De aceea se recomanda o analiza a site-urilor cu care dorim sa conlucram, pentru a vedea daca acestea se incadreaza in cerintele motoarelor de cautare si implicit in cerintele noastre.

Care sunt cele mai bune strategii de link building? Si in acest moment, ca si pana acum, retelele de social media sunt cele mai avantajoase din acest punct de vedere. Stim cu totii ca anumite postari devin “virale”, iar acest lucru poate aduce cu sine multiple avantaje: vizitatori mai multi, trafic substantial si chiar cresterea volumului de vanzari. Un simplu share in anumite cazuri poate deschide o intreaga ramificatie de trafic, drept pentru care exploatarea potentialului retelelor sociale ar trebui sa fie o etapa peste care nimeni sa nu sara. In aceste cazuri putem vorbi si despre caracterul reciproc al schimbului de linkuri, caz in care doi utilizatori aleg sa posteze linkurile fiecaruia in parte pe site-uri sau pagini proprii, astfel incat acest lucru sa poata creste autoritatea site-ului. Ca si explicatie, motoarele de cautare vad legaturile create intre cele doua site-uri si considera ca in ipoteza in care un site “vorbeste” despre celalalt si invers, atunci site-ul respectiv este de incredere si merita sa fie returnat ca si rezultat in clasamentul motorului de cautare.

Pe de alta parte, o strategie eficienta de link building este aceea de a scrie diferite articole pe site-uri cu notorietate, avand insa posibilitatea de a lega acele articole de numele site-ului tau. In acest caz este necesar ca proprietarul site-ului sa fie de acord cu acest schimb de linkuri, iar din acel punct lucrurile sunt destul de simple. Fireste, si reciproca este valabila, site-ul nostru putand gazdui liknuri directe catre alte site-uri, in vederea generarii traficului.

Linkurile postate pe alte pagini sau site-uri sunt linkuri de tip inbound, adica cele care duc direct catre site-ul tau, pozitionate fiind in exteriorul acestuia. Este important totusi sa pastram o oarecare limita si in acest sens, deoarece dupa aparitia algoritmului Penguin de la Google, lucrurile s-au schimbat destul de mult. Pana acum cativa ani schimburile de linkuri se faceau intr-un mod grosolan, fara sa ofere calitate, drept pentru care reglementarile Google au vizat si acest aspect. Se pune astazi foarte mare accent pe calitatea informatiei, fie ea si sub forma de link, iar motoarele de cautare considera relevante acele schimburi de linkuri care nu apar ca fiind fortate sau impuse, ci cele care se integreaza cat mai natural in continutul site-ului nostru. Da, situatia se aseamana cu cazul folosirii exagerate a cuvintelor cheie, existand pana la aparitia algoritmilor Google destul de multi antreprenori care se foloseau de aceste sintagme in mod exagerat, fara a oferi insa un continut calitativ si interesant. Astazi se impune structurarea continutului in jurul cuvintelor cheie, pentru a veni in sprijinul persoanelor aflate in cautarea unor anumite informatii.

Crearea de legaturi externe cu alte site-uri este importanta pentru cresterea si dezvoltarea site-urilor noastre. Insa si in acest caz avem la indemana liberul arbitru: alegem o strategie rapida, insa care forteaza lucrurile, sau alegem o strategie eficienta, transparenta si pe termen lung? Decizia este a fiecaruia in parte, insa si rezultatele se vor raporta exact la aceasta decizie.

Share This: